Фіскали Гройсмана уклали угоди на півмільярда з китайцями, які збили ціну сканерів майже вдвічі
08.08.2018   //  

Державна фіскальна служба 1 серпня за результатами тендеру уклала дві угоди з компанією «Nuctech Company Limited» (Китай) про закупівлю скануючих систем для огляду вантажних автомобілів та контейнерів на загальну суму $17,87 млн або 482,40 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч за $15,69 млн, або 423,65 млн грн. поставлять сім комплексних скануючих систем Nuctech MB1215LC: чотири – по $2,14 млн, або 57,69 млн грн. і три – по $2,38 млн, або 64,30 млн грн.

Ще $2,18 млн, або 58,75 млн грн. піде на їх монтаж та пусконалагодження в пунктах пропуску на кордонах із Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією.

Строк експлуатації становить десять років, а гарантійний строк – сім років. Передбачено аванс 50% на строк до трьох місяців згідно постанови Кабміну від 23 квітня 2014 р. №117.

Конкурентами китайського виробника були два дистриб’ютори американських виробників: «Arempa International Ltd FZC» (ОАЕ, продукція «Rapiscan Systems Limited», США) і «Folgat AG» (Німеччина, продукція «Smiths Detection», США).

Під час активних торгів загальна сума закупівлі за трьома лотами впала майже на 600 млн грн., або 46% – із 1,30 млрд грн. до 701,40 млн грн. Два лоти виграв «Nuctech», а третій лот, за яким договір ще не підписано, – арабська «Arempa» із ціною 219,00 млн грн.

Нагадаємо, «Nuctech» і «Arempa» оскаржували в АМКУ рішення замовника щодо допущення одне одного до торгів. При цьому прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що купівлі скандувальних систем для митниці можуть перешкоджати в АМКУ, адже попри «підготовлену нову тендерну документацію» ДФС уже півтора року не може замовити сканери.

Водночас «Наші гроші» повідомляли, що насправді фіскали перенесли зі старої торішньої тендерної документації у нову ті самі нечіткі вимоги до учасників торгів, які лягли в основу нових скарг і призвели до чергового призупинення цьогорічного тендеру.

Зрештою адмінколегія АМКУ вирішила, що тендерні пропозиції «Arempa» і «Nuctech» все ж таки відповідають встановленим замовником вимогам тендерної документації.

Раніше учасники ринку звертали увагу замовника на дискримінаційність окремих вимог тендерної документації. Йшлося про моральну застарілість і низьку пропускну здатність таких систем, які хотіла придбати ДФС, а також про надто короткий строк поставки.

Торік фіскали зробили чотири спроби замовити сканери. На перший тендер виробник «Nuctech» не приходив, а в наступних трьох хотів узяти участь, але в усіх випадках усіх учасників відхиляли й відміняли закупівлі.