Військова прокуратура зайнялась фірмами Косюка у справі про 100-мільярдні збитки державі часів Януковича
07.08.2018   //  

Працівники Головної військової прокуратури отримали доступ до банківських документів низки український компаній по справі щодо збитків державі на понад 100 млрд  від ненадходження податків. Справа стосується створення злочинної організації колишнім президентом  Віктором Януковичем та його оточенням. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 23 липня 2018 року.

За матеріалами кримінального провадження №42018000000000564 від 13 березня 2018 року, злочинна організація створила «конвертаційно-транзитні центри» під контролем податківців. Суб’єктами господарювання реального сектору економіки не донараховувались податки до держбюджету. Відтак вони недоплачували кошти в держбюджет, і гроші розподілялися між підконтрольними особами, а також податківцями та іншими держслужбовцями.

З квітня 2011 року по лютий 2014 року злочинці  використали ряд підприємств, якими було безпідставно задекларовано податкові зобов’язання з ПДВ на понад 56 млрд. грн. Усього державі, кажуть правоохоронці, від ненадходження податків спричинено збитки на загальну суму понад 104 млрд. грн.

Тож в рамках цього провадження правоохоронці отримали дозволи на тимчасовий доступ та вилучення копій документів, що містять  банківську таємницю та перебувають у володінні «ОТП банку» щодо розрахункових рахунків двох підприємств, пов’язаних із колишнім першим заступником голови Адміністрації Президента Петра Порошенка Юрієм Косюком. Це ПАТ «Миронівський хлібопродукт» Косюка та ТОВ «Катеринопільський елеватор», яким Косюк володіє через ПАТ «Миронівський хлібопродукт». Правоохоронців зацікавили документи періоду з 1 січня 2011 року по серпень 2018.

Також слідчі та прокурори отримали доступ до документів ТЗОВ «ВМП», яка пов’язана з народним депутатом, членом депутатської групи «Воля народу» Сергієм Мартиняком. Так, Мартиняк ще 2016 року вказував себе бенефіціаром «ВМП». А вже 2017-го лише задекларував від фірми майже 5 млн. грн дивідендів. Зараз співвласниками «ВМП» значаться Іванна Кварцяна та Станіслав Станіславський.

Серед тих, ким зацікавилися правоохоронці також харківська регіональна філія ПАТ «УГМК». 50% «УГМК» володіє кіпрська «Trotio holdings limited», а 34% – «Frankiro holdings limited», бенефіціаром якої є Сергій Тарута.

Ще суд надав доступ до банківських документів ТОВ «Азовська продовольча компанія», якою співволодіють ТОВ «Інтер-Донбас» та «Донецький комбінат хлібопродуктів №1». Власником останнього значиться через ПП НПП ХМ «Мультимікс» ТОВ «Юридична компанія «Мотив». Ця юркомпанія вказана як місце роботи Романа Шахматенка – чоловіка Оксани Шахматенко, помічниці на платній основі нардепа від «Народного фронту» Ірини Єфремової.

Документи перевірять також у ТОВ «Далгакиран компресор Україна». Ця компанія минулого року продала «Енергоатому» дорогі генератори на 46,48 млн.грн. Співзасновниками «Далгакиран» значаться турецьке акціонерне товариство «Далгакиран макіна санаї ве тіджарет анонім ширкетіі» та киянин В’ячеслав Дінков.