Третину мільярда на таємне латання трас Одещини поділили фірми з криміналом в анамнезі
06.08.2018   //  

Служба автомобільних доріг в Одеській області 31 липня за результатами тендерів уклала три угоди про поточний дрібний ремонт автодоріг державного значення до кінця 2019 року на загальну суму 323,50 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Сума угод на піввідсотка нижча від очікуваної вартості закупівлі у 325,40 млн грн.

Підсумкові відомості ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів із ринковими цінами на предмет можливого завищення.

  • ТОВ «Юг Строй Компані» отримало замовлень на найбільшу суму 132,89 млн грн.

Створена у 2015 році южненська фірма зі статутним фондом 1 тис грн. належить Людмилі Мальцевій із смт. Миколаївка, керівником є Олег Пшеничний. Він же у 2012-2016 роках був керівником ТОВ «БК Дорсервіс», у якого «Юг Строй Компані» нині орендує техніку.

У січні СБУ повідомляла, що виявила групу фірм з Одеси, які вкрали понад 100 млн грн. на будівництві доріг у різних регіонах України. Йшлося, зокрема, про «БК Дорсервіс», а також ТОВ БК «Дорлідер» Хачика Амірханяна і ПП «Дорлідер» Гарніка Погосяна, за численні змови яких АМКУ відсторонило їх на три роки від участі в тендерах і наклало штраф загальним розміром 37,75 млн грн.

  • ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» замовили ремонтних робіт на 112,10 млн грн.

Компанія належить братам Князю та Роберту Хачатрянам. Вона зареєстрована по вул. Ворошилова, 80 у Березівці на Одещині. Тут же прописані «ДБК Агрошляхбуд» Роберта Хачатряна та Арпіне Кіракосян і «Газлідер», яким Князь Хачатрян володіє разом із Миколою Слабенком, депутатом Березівської райради від «Оппоблоку».

Князь Хачатрян – екс-депутат Березівської райради від Партії регіонів, а нині – депутат Одеської облради від «Оппоблоку» і помічник нардепа від цієї ж партії Миколи Скорика.

Із судового реєстру відомо, що «Березівкаагрошляхбуд» мав фінансово-господарські взаємовідносини із ТОВ «Ліа Ексим» і ТОВ «Тельєза», які фігурують у кримінальному провадженні прокуратури Одеської області як учасники конвертаційного центру.

«Тельєза», за даними справи, для ухилення від податків проводила безтоварні фінансові операції із «Березівкаагрошляхбудом». Фірми підробляли бухгалтерську звітність, якою «Березівкаагрошляхбуд» обґрунтовував незаконно сформований податковий кредит.

Крім того, в рамках іншої справи заступник директора фірми «Березівкаагрошляхбуд» В’ячеслава Борисова (депутат Березівської райради від «Опозиційного блоку») визнав вину в ухиленні від сплати податків та був звільнений від кримінальної відповідальності, сплативши їх разом із сумою відшкодування загальним розміром 809 тис грн.

  • ТОВ «Евродор» Наталії та Геворга Авєтісяна, сина екс-депутата Ізмаїльської райради від Партії регіонів Артака Авєтісяна, отримає ще 78,51 млн грн.

Ця компанія торік теж фігурувала у згаданій справі разом із «Тельєзою» та «Ліа Ексим».