Дільничі Авакова не побачили криміналу в підроблених довідках «микитасів» для тендеру на 600 мільйонів
06.08.2018   //  

Печерське управління поліції м. Києва припинило через відсутність ознак кримінального порушення перевірку можливого вчинення протиправних дій керівництвом ТОВ «Спецбуд-Плюс» при подачі документів на тендер з ремонту Шулявського мосту в столиці вартістю 598,50 млн грн.

Про це йдеться у відповіді о управління поліції Центру протидії корупції, який звернувся з заявою про злочин з підтверджувальними фактами підробки документів ТОВ «Спецбуд-Плюс»

«На підставі зібраних матеріалів перевірку по Вашому зверненні припинено, в зв’язку з відсутністю будь-яких ознак кримінального правопорушення», –  зазначено у відповіді.

Окрім того, поліція охарактеризувала заяву про злочин «зверненням громадян» та перекинула справу на дільничних інспекторів, які, наприклад, займаються побутовими крадіжками, а не підробкою документів у тендерах на сотні мільйонів гривень.

На думку юриста ЦПК Денис Свириденка відповідь поліції свідчить про бажання поліції закрити справу.

Відмітимо, раніше ЦПК повідомив, що за їх заявою Прокуратура Києва №6 повідомила про відкриття кримінального провадження № 42018101060000155 від 03.07.2018 з правовою кваліфікацією за ч.4 ст. 358 ККУ (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Мова йде про проведений в червні КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» тендер на реконструкцію Шулявського шляхопроводу. Тендер був поведений на  умовах того, що технічну документацію покажуть лише переможцю торгів. Заявки на участь подали чотири фірми, але дві з них не були допущені до участі через неподання усіх необхідних документів. Відтак лише дві фірми допустили до аукціону: ТОВ «Спецбуд-Плюс» та ТОВ «Північно-український будівельний альянс», яке й стало переможцем.

Незважаючи на те, що ТОВ «Спецбуд-Плюс» подало документи з ознаками підроблення, комунальне підприємство допустило його до аукціону.

Так, ця компанія подала відгук про виконання аналогічного договору від начебто Державного будівельного комбінату управління справами апарату Верховної Ради України, але на бланку були помилки – у назві державної структури було написано слово «Уркаїни», підпис очевидно відрізнявся від підпису цієї особи на іншому документі. Пізніше Будкомбінат Ради заявив, що не давав такої довідки.

Також «Спецбуд-Плюс» чомусь разом із копією свого лютневого звіту про Єдиний соціальний внесок завантажив завірену ним же копію лютневого звіту про ЄСВ іншої юридичної особи – ПрАТ «Укренергомонтаж». А директором цієї компанії «Укренергомонтаж» є менеджер, який донедавна очолював «Спецбуд-плюс».

Ці дві ознаки можуть свідчити про підробку документів, які завантажені фірмою «Спецбуд-Плюс»  у систему «Прозорро» з використанням електронного цифрового підпису.

У випадку якби «Спецбуд-плюс» не було допущено до торгів, то тендер довелось би відміняти через відсутність щонайменше двох допущених компаній до участі в торгах. Однак фірма «Альтіс», яка оскаржувала в АМКУ власне відхилення з торгів за неподання податкового звіту, з власної ініціативи вирішила не оскаржувати допуск «Спецбуд-плюсу».

Обидві допущені до тендеру фірми були пов’язані з оточенням народного депутата Максима Микитася.

«Північно-український будівельний альянс» належить Андрію Якусевичу – позаштатному помічнику нардепа з «Волі народу» та екс-президента держкорпорації «Укрбуд» Максима Микитася.

Кінцевим бенефіціаром «Спецбуд-Плюсу» є директор Олександр Єфімчук. До лютого керівником був Михайло Бородавко, який зараз очолює «Укренергомонтаж». Також Бородавко через белізьку «Ніорт Інвест Лтд» володіє ТОВ «Будівельні мережі», яке раніше належало Юрію Пелиху – секретарю правління ПАТ «Будівельна компанія «Укрбуд». Торік заступником Пелиха там був інший помічник Микитася – Сергій Якусевич. Це брат вищезгаданого власника «Північно-українського будівельного альянсу» Андрія Якусевича та підписант ТОВ «Укрбуд Девелопмент», яке Микитась вказав у своїй декларації.