В день закупівлі російських значків «Укрзалізниця» купила у «прокладки» за 10 мільйонів реле з Росії
01.08.2018   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» 26 липня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Смарт Ексім» на закупівлю електромагнітних реле вартістю 10,44 млн грн.

Про це пише «Залізниця без корупції» з посиланням на дані системи «Прозорро».

Єдиним конкурентом переможця на тендері було ТОВ «Венчурс Груп», яке фігурує в кримінальній справі ГПУ №42017000000001340 щодо діяльності транзитно-конвертаційної групи, з метою переведення коштів в готівку та мінімізації податків.

«Смарт Ексім» має у власниках мешканку Києва Марину Д’яченко та жителя окупованого Донецьку – Євгена Ущека. Він же є власником іще дев’яти компаній, частина з яких розташована на непідконтрольній Україні території.

Обидві фірми подали аналогічний пакет документів з різницею в 2 хвилини. При цьому обидва учасники тендеру надали документи про  те, що є офіційними представниками ПП «Т.С.О.», яке є представником в Україні російського виробника – ПАТ «Елтеза» (м. Камишлов, Свердловська обл., РФ).

При цьому на російському ринку ціни на запропоновану «Укрзалізниці» продукцію на деякі товари втричі нижчі. Наприклад, ціна одного реле КШ1-80 за результатами тендеру склала 25 300 грн. Російська компанія «ВСП74» пропонує такі ж реле по 19 950 руб. (8 800 грн.). Тобто в 2,9 рази дешевше.

Аналогічною є різниця і на інші позиції товарів.

Відмітимо, що Кабінет міністрів  цього року подовжив до 2019 року заборону на ввезення в Україну низки російських товарів. До цього переліку увійшли і товари за митним кодом «8530100000 – Обладнання для залізниць або трамвайних колій».

Згідно Митного тарифу України товари за кодом 8530100000 це «Електричне устаткування сигналiзацiйне, для забезпечення безпеки, контролю чи регулювання руху на залізницях, трамвайних коліях, автомобільних дорогах або внутрішніх водних шляхах…». Реле російського походження, яке закуповує Укрзалізниця, використовується саме в колійних приладах безпеки і зв’язку залізниць і може підпадати під санкційний список.

Від «Наших грошей»

В той же день 26 липня, коли «ЦЗВ» уклала угоду з «Смарт Ексім» на закупівлю російських реле, залізничники підписали договір з філією «Адміністративно-господарського управління» ВАТ «РЖД» (РФ). Планувалося купити 96 знаків «Почесний залізничник» за 182 тис. російських рублів (близько 800 грн. за штуку). 30 липня цю закупівлю розкритикували урядовці, після чого в.о. голови правління «УЗ» Євген Кравцов заявив, що доручив призупинити закупівлю з Росії нагородних знаків та ініціював створення вітчизняної відзнаки для заслужених залізничників. 31 липня секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявив про необхідність введення кримінальної відповідальності для керівників підприємств за закупівлю в Росії товарів, аналоги яких виготовляються в Україні.