Обвинувальний акт по Мартиненку визнали нормальним і нарешті відправили на розгляд в Шевченківський суд
01.08.2018   //  

Апеляційний суд м. Києва скасував ухвалу Шевченківського райсуду Києва в частині повернення обвинувального акту щодо екс-нардепа Миколи Мартиненка та ще шістьох обвинувачених та повернув провадження на розгляд до першої інстанції. Таке рішення суд ухвалив 1 серпня, повідомляє журналіст «Наших грошей» із зали суду.

Як відомо, 21 червня Шевченківський райсуд столиці (судді Оксана Голуб і Оксана Хардіна) повернули прокурору САП для усунення недоліків обвинувальний акт стосовно екс-нардепа Миколи Мартиненка, керівника ПАТ «ОГХК» Руслана Журила, гендиректора ДП «Схід ГЗК» Олександра Сорокіна, першого заступника голови «Нафтогазу» Сергія Переломи та заступника гендиректора Держконцерну «Ядерне паливо» Володимира Богданця.

Судді Оксана Голуб і Оксана Хардіна серед недоліків обвинувального основним вказали те, що в обвинувальному акті не встановлено конкретне місце, де було закінчено найтяжчий інкримінований злочин, а лише вказано, що це було у Києві. Відтак, судді зазначають, що неможливо вирішити питання стосовно підсудності справи саме за Шевченківським райсудом.

Разом з тим третя суддя із колегії Шевченківського райсуду Тетяна Левицька висловила окрему думку стосовно цього повернення. У ній суддя Левицька вказала, що не вважає вказані підстави перешкодою для призначення обвинувального акту до розгляду.

Прокурор САП 26 червня подав апеляційну скаргу на це рішення суду. 27 червня і 4 липня захисники обвинувачених також подали свої скарги.

Повний текст ухвали Апеляційного суду Києва було оголошено 3 серпня.

Нагадаємо, екс-нардеп Микола Мартиненко та інші обвинувачуються у заволодінні коштами ДП «СхідГЗК» в розмірі 17,28 млн дол шляхом неправомірного укладення та подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП «СхідГЗК» через австрійську компанію-посередника Steuermann, підконтрольну вказаним особам.

Крім того, Мартиненко і директор управління закупівель дирекції ДП НАЕК «Енергоатом» Валерій Васильков обвинувачуються у заволодінні 6,4 млн євро коштів «Енергоатома» на угоді з поставки обладнання від чеської компанії Skoda JS.