Замкерівнику ДУСі і екс-помічнику Грановського дозволили будувати протизаконну висотку на Подолі
25.07.2018   //  

Департамент містобудування і архітектури КМДА дозволив нове будівництво на перетині вулиць Верхній Вал, Кожум’яцької та Вознесенського узвозу у Києві з умовною висотою від 26,5 до 73,5 м при максимально дозволених 27 метрах у цьому районі.

У січні цього року департамент видав містобудівні умови та обмеження (МУО) для проектування будівництва офісних споруд та бізнес-центру з підземним паркінгом. Замовником МУО є ПАТ «Фінансово-промислова група «Атіка» і ТОВ «Феліксія».

Відповідно до МУО, умовна висота будівлі становитиме від 26,5 до 73,5 м. При цьому відповідно до Генплану Києва у центральному історичному ареалі, куди входить і Поділ, висота будівель має бути не вище 27 м. Зауважимо, що умовна висота – це висота від поверхні, де встановлюється пожежна техніка, до підлоги останнього поверху. Тобто, реальна висота будівлі буде ще більшою.

Як сказано в МУО, остаточно граничнодопустима висота цього бізнес-центру буде визначена проектною документацією.

Будівництво заплановано на трьох ділянках загальною площею 0,52 га. Функціональне призначення цієї землі – територія громадських будівель та споруд. Відповідно, житлове будівництво тут заборонене. Разом з тим, «Атіка» і «Феліксія» намагалися отримати згоду Київради на розробку проектів землеустроїв по відведенню вказаних 0,52 га під будівництво житлово-офісного комплексу.

Із вказаної ділянки «Атіка» 0,26 га отримала в оренду на 10 років у 2007 році – раніше там мала будуватися школа, поки землю не віддали під будівництво бізнес-центру. 26 грудня 2017 року договір оренди був поновлений.

Ще одну ділянку площею 0,19 га «Атіка» отримала в оренду у 2003 році на 25 років.

Крім того, Київрада у 2005 році вирішила передати в оренду 0,07 га фірмі «Феліксія». Потім це рішення поновлювалося з 2010 року, а також з 09.11.2015.

Власником 76% акцій ПАТ «ФПГ «Атіка» є ПП «Українське науково-виробниче комерційне підприємство «Атіка», що належить заступнику керівника Державного управління справами Євгену Сарнацькому.

Він отримав цю посаду у 2014 році, коли ДУСю очолив Сергій Березенко, нинішній заступник голови фракції БПП. Раніше Сарнацький заявив ЗМІ, що після призначення на держслужбу передав свою фірму в управління розпорядниці.

Засновником ТОВ «Феліксія» є кіпрська фірма «Сантаріо Холдінгз Лімітед». Відповідно до держреєстру юросіб, її бенефіціарним власником є Віталій Вайнштейн – це колишній помічник нардепа від БПП Олександра Грановського. Він пов’язаний з фірмою «Нако-електрик», яка бореться за український ринок кабелів виробництва Російської Федерації.

Зауважимо, що поруч із вказаними 0,52 га будується скандальний житловий комплекс  «Подол Град Вінтаж». Ця ділянка площею 0,57 га за адресою Вознесенський узвіз, 28-30 перебуває на праві постійного користування Київського учбово-виробничого підприємства N3 Українського товариства сліпих.

Ще 0,73 га поруч у 2014 році отримало в оренду ТОВ «Фундація «Якісне житло». Загалом в урочищі Гончарі-Кожум’яки ця фірма орендує понад 2 га. У лютому цього року Київрада ухвалила рішення про розірвання договору оренди по одній з ділянок. Разом із корпорацією «Укрбуд» нардепа Максима Микитася (група «Воля народу») вони розбудовують тут житловий комплекс «Подол Град».

У березні цього року ДАБІ анулювало дозвіл на проведення будівельних робіт за адресою вул. Вознесенський узвіз, 28-30, однак зараз будівництво продовжується.