Соратниця Порошенка проштовхує 3 мільярда пільг Ахметову для створення десятка робочих місць
25.07.2018   //  

Голова податкового комітету Верховної Ради Ніна Южаніна, яка відстоювала в парламенті надання пільг імпорту обладнання для виробництва енергії із відновлювальних джерел через закон про врегулювання виплати аліментів, називає їх метою створення робочих місць. В компанії ДТЕК, яка може зекономити до 2020 року на податках 3 млрд грн., говорять про створення декількох десятків нових робочих місць.

Про це йдеться в сюжеті Валерії Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

На початку липня народні депутати розглянули зміни до проекту закону 8295, яким пропонувалося врегулювати в Податковому кодексі виплату аліментів в Україні. Але запропонована народним депутатом Юрієм Вознюком («Народний фронт») правка передбачала дозволити виробникам «зеленої» енергії не платити ПДВ при імпорті обладнання до 1 січня 2020 року.

Найбільшим гравцем на ринку відновлювальної енергетики нині є холдинг ДТЕК Ріната Ахметова, який вже запланував у найближчі два роки вкласти у будівництво сонячних та вітрових  енергостанцій близько 700-800 млн. євро. Понад половина коштів піде саме на імпортне обладнання. За приблизними підрахунками, правка нардепів допомогла б Ахметову недоплатити до бюджету близько 3 млрд грн.

Голова податкового комітету парламенту Ніна Южаніна закликала депутатів голосувати, аргументуючи необхідністю створити нові робочі місця. Цього ж аргументу дотримувалися і інші депутати з комітету.

Але в самому ДТЕК заявили, що бізнес у сфері «зеленої» енергетики не передбачає залучення великої кількості працівників.

«Відновлювана енергетика без сумніву не є трудомісткою галуззю. Навіть нові серйозні проекти не задіюють нікого – це обладнання, зв’язок з диспетчером у штаб-квартирі і все. У нас на стадії експлуатації це 10-20 людей, які обслуговують великий проект» – сказала директор «Вінд Пауер ДТЕК» Вікторія Сиромятова.

Норма про несплату ПДВ при імпорті обладнання для виробництва «зеленої» енергії вже діяла за часів Януковича. Скасував її Кабмін на чолі з Арсенієм Яценюком. Обгрунтовували скасування цієї правки створенням рівних умов у сфері енергозбереження.

Ухвалити пільги для імпорту обладнання депутатам не вистачило голосів. Але Южаніна обіцяє повторно внести на голосуванню цю ініціативу.

Від «Наших грошей»

Нині в Україні «зелені тарифи» у 2-3 рази вищі, аніж у Європі. Так «сонячні» тарифи в Україні затверджені на рівні 0,15 євро за кВт-год, у Німеччині — 0,045 євро. Тариф на «вітер» в Україні становить 0,102 євро, у Європі — біля 0,05 євро за кВт-год.

Ніна Южаніна раніше вона працювала директором «5 канал», яким володіє президент Петро Порошенко. Раніше її дії допомогли холдингу «Миронівський хлібопродукт» отримати в 2017 році понад мільярд гривень бюджетних дотацій. Власником «МХП» є Юрій Косюк, який в 2014 році був першим заступником голови Адміністрації

Президента Петра Порошенка.