АМКУ через суд намагається відіпхати мерію Чернівців від монополії на демонтаж біг-бордів
25.07.2018   //  

Господарський суд Чернівецької області зобов’язав Чернівецьку міську раду забрати у МКП «Реклама» виключні повноваження у сфері розміщення зовнішньої реклами у місті та припинити привілеювати це підприємство на ринку послуг з демонтажу рекламних засобів. Про це свідчить рішення суду від 16 липня.

Йдеться про зобов’язання привести у відповідність до чинного законодавства Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами у Чернівцях, затверджене місцевою міської радою у вересні 2012 року.

Раніше Чернівецьке ОТВ АМКУ встановило, що спірним Положенням Чернівецька міськрада делегувала МКП «Реклама» виключні повноваження у сфері розміщення зовнішньої реклами у місті, а також надала цьому комунальному підприємству переваги щодо виконання платних послуг із демонтажу рекламних засобів. Такими діями рада поставила підприємство «Реклама» у привілейоване становище стосовно конкурентів, чим порушила законодавство про захист економічної конкуренції.

У зв’язку з цим у травні цього року місцеве відділення АМКУ прийняло рішення, яким зобов’язало міськраду внести належні зміни до спірного Положення у термін протягом чотирьох місяців.

Оскільки Чернівецька міськрада так і не проголосувала правки, антимонопольники звернулись у суд.

У відзиві на позовну заяву Чернівецька міськрада повідомляла, що у липні 2012 року, напередодні прийняття проекту Положення, Чернівецьке відділення АМКУ погодило його. Щодо нового Положення, яке уже розроблене радою, то питання його затвердження не було розглянуто на сесії міськради, мовляв, «рішення АМКУ не виконано з незалежних від міськради підстав».

На це суд заперечив, що антиконкурентними діями визнаються дії чи бездіяльність органів місцевого самоврядування, які призвели або можуть призвести до спотворення конкуренції. Відтак, міськрада є відповідальною за ситуацію, що склалась, і повинна припинити порушення конкурентного законодавства.

МКП «Реклама» керує Тарас Унгурян. Колишній директор цього підприємства, Ігор Воронич, у березні цього року звинуватив Унгуряна у махінаціях із встановленням рекламних щитів. Йшлося про перенесення двостороннього білборда на нове місце під виглядом та згідно з виданим дозволом одностороннього білборда.

У червні цього року Чернівецьке ОТВ АМКУ очолив Денис Янишев. До нього відділення від літа 2016 року очолювала Вікторія Татарчук. У період «погодження» нині спірного Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами Чернівецьким ОТВ АМКУ шість років поспіль керував Віктор Мотуляк – нинішній депутат Чернівецької облради від фракції «Наш край», екс-депутат Чернівецької міськради, радник голови Чернівецької ОДА у 2007-2009 роках.