Розробку нового Генплану Борисполя віддали приватному забудовнику
23.07.2018   //  

Управління містобудування та архітектури Бориспільської міськради 12 липня уклало з ТОВ «Бюро Раден» угоду про розробку нового Генерального плану міста за 1,48 млн грн. Про це написав Олександр Бондар у «KиевVласті».

Спочатку підрядник повинен зібрати вихідні дані для розробки нового Генплану. Зокрема – провести топогеодезичну зйомку міста, зібрати і систематизувати акти землевідведення, кадастрові плани, містобудівну проектну документацію тощо. Потім необхідно розробити схему розміщення населеного пункту, створити план нинішнього використання території міста і схему існуючих планувальних обмежень. Останній етап передбачає підготовку основних креслень Генплану і схем інженерного обладнання території. Всі роботи повинні бути виконані до кінця 2018 року.

Закупівлю робіт з розробки Генплану управління провело без оголошення конкурентних торгів. В Prozorro замовник розмістив лише договір з самостійно обраним підрядником. Юридично такі дії управління містобудування є законними, адже вартість робіт не перевищує 1,5 млн грн.

ТОВ «Бюро Раден» зареєстровано у листопаді 2017 р. Засновниками фірми є Ерванд Данієлян та Євген Тіторчук, який керує компанією. Данієлян, як власник або співвласник, значиться ще в шести будівельних компаній, в тому числі – засновником будівельної групи «Градобуд». Також, в кінці 90-х Данієлян був головою наглядової ради корпорації «Познякижитлобуд».

Згідно з інформацією на сайті «Градобуд» Данієляна, компанія свого часу брала участь в будівництві таких об’єктів як ТРЦ SkyMall (Київ), розважальний комплекс Sky Family Park (Київ), торгово-офісний центр на вул. Ахматової (Київ), офісний центр «Ренесанс» на вул.  Воровського (Київ) тощо. Є у забудовника побудовані об’єкти і в Борисполі. Йдеться про п’ятиповерховий готель «Золотий лев».

Нещодавно створене «Бюро Раден» раніше брало участь тільки в одному тендері від Пенсійного фонду України на розробку кошторису по капремонту адмінбудинку, але не перемогло. Втім, відсутність досвіду не завадило підприємству безперешкодно і без конкурсу отримати підряд на розробку Генплану міста.

Видання зазначило, що наразі в Борисполі є чинний Генплан, який розробили в 2005 р. на строк до 2026 р. Згідно зі змінами до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», Генплан міста є безстроковим документом. Його виконання тільки потрібно моніторити, щоб коригувати. Причому, вносити зміни до Генплану зараз дозволяється не частіше, ніж раз в 5 років. І ці зміни не повинні носити глобальний характер, а лише приводити діючий Генплан у відповідність з актуальними потребами міста. Однак, Бориспіль замовив розробку нового Генплану достроково і з нуля.

 «Необхідність розробити новий Генплан може виникнути тільки за умови, що старий населений пункт зник, а на його місці збираються звести щось нове. Тому те, що зараз відбувається в Борисполі, – волюнтаризм і некомпетентність місцевої влади. Вони могли б провести уточнення чинного Генплану. Законодавством це дозволено. З іншого боку, я здогадуюся, чому виникла така «гостра необхідність» розробити новий Генплан. Очевидно, Бориспіль повторив досвід Києва часів Черновецького. А саме – кількість порушень чинного Генплану вже настільки велика, що нічого, крім як розробити новий, не залишається. А якщо в ситуації ще й замішаний великий забудовник, то це підстава звертатися до відповідних органів. Як на мене, корупційна складова у цій історії – очевидна», – розповів виданню віце-президент київської організації Національної спілки архітекторів України Георгій Духовичний.

У свою чергу, директор Управління містобудування та архітектури Бориспільської міськради Ігор Крикливець стверджує, що така необхідність виникла виключно через швидкі темпи розвитку Борисполя і появи нових обставин, які старий Генплан передбачити не міг.