Голова закарпатського села, у якому Каськіви привласнили 200 гектарів, не задекларував бізнес дружини
23.07.2018   //  

Сільський голова с. Гукливий Воловецького району Закарпатської області Федір Бирак не вніс до декларації дані стосовно володіння його дружиною Марією Бирак фермерським господарством. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру юросіб і декларацій чиновника.

Фермерське господарство «Світанок» ще у 2000 році заснував сам Федір Бирак. У 2005 році він з нього вийшов. А засновниками господарства стали Марія Бирак і Олена Білей, і залишаються ними досі.

Також Марія Бирак є співзасновницею сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Кариб» разом із матір’ю сільського голови і братом – Іваном Бираком, який є депутатом Гукливської сільради.

Окрім вказаних підприємств, Федір та Марія Бираки також у 2006 році на короткий час стали співзасновниками ТОВ «Воловецький завод продтоварів», основним власником якого був Василь Лакатош, екс-заступник голови Воловецької райради. Лакатош володів вказаною фірмою до 2015 року, коли у складі засновників його змінили кіпрська компанія «Лембскрофт Венчурз Лімітед» і ТОВ «Боржава Резорт». Як відомо, «Боржава резорт» фігурує у кримінальному провадженню щодо виведення 259,2 млн грн державних коштів, виділених Держінвестпроектом в якості позики на реалізацію нацпроектів «Олімпійська надія-2022» і «Якісна вода».

Загалом родини братів Бираків, окрім вказаних вище підприємств, ведуть бізнес як ФОПи. Федір Бирак є головою села Гукливий з 2006 року. І з того часу (у 2012-2014 рр) вони з дружиною стали власниками 1,6 га у цьому ж селі.

Водночас сім’я його брата Івана Бирака, який став сільським депутатом, отримала у період з 2010 по 2016 рр 19 ділянок загальною площею 4,6 га та оформила право власності на три житлові будинки загальною площею 1355 кв м у с. Гукливий. Крім того, починаючи з 2006 року сім’я Івана Бирака стала власником 14 ділянок загальною площею 1,2 га, а також 14 об’єктів нерухомості загальною площею 9671 кв м у сусідніх населених пунктах (готельні комплекси, магазини, житлові будинки).

Нагадаємо, за даними слідства, учасники схеми по виведенню держкоштів через Держінвестпроекту, яке очолював Владислав Каськів, легалізували ці гроші шляхом перерахування їх закордон на рахунки підконтрольних іноземних компаній у якості оплати за придбані частки у статутних капіталах українських підприємств по значно завищеним цінам.

У подальшому підконтрольні учасникам схеми підприємства купили на території Закарпатської області земельні ділянки площею понад 400 га. Зокрема, як свідчать дані держреєстру речових прав, фірми з гнізда Каськіва «Боржава Девелопмент», «Боржава Інвест» і «Боржава Ленд» у 2013-2015 рр оформили у власність 230 га (243 ділянки), з яких 176,73 га у селі Гукливому, 51,35 га – у смт. Воловець і майже 2 га у с. Пилипець.

Із цих 230 га 150 гектарів оформила нотаріус Мар’яна Матковська, двоюрідна сестра Владислава Каськіва. Нагадаємо, що 21червня Олександру Матковському, двоюрідному брату Каськіва, і Олександру Каськіву, рідному брату екс-голови Держінвестпроекту, було оголошено про підозру у заволодінні держкоштами. 23 червня суд обрав Матковському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внести 2,64 млн грн застави. У свою чергу Олександр Каськів перебуває за межами України.

Відзначимо, що у травні цього року був затриманий начальник відділу у Воловецькому районі ГУ Держгеокадастру у Закарпатській області та спеціаліст цього відділу при отриманні $130,5 тис хабара. Загалом вони вимагали $270 тис за сприяння у виділенні ділянок для будівництва гірськолижного спуску та готелю на території району. З 2013 року начальником відділу є Юрій Понзель.