Через халатність МЕРТу компанія, що проходила у судах як «фіктивна», позбулась спецсанкції на експорт-імпорт (додано)
23.07.2018   //  

(додано повідомлення МЕРТу)

Одеський апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення нижчого суду щодо відмови у задоволенні позову Міністерства економічного розвитку і торгівлі до ТОВ «Зевс-Компані Лтд» про подовження дії спеціальної санкції. Про це свідчить постанова суду від 12 липня.

Йшлося про тимчасове зупинення зовнішньоекономічної діяльності «Зевс-Компані Лтд» за порушення компанією у 2016 році закону «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті». Відповідну санкцію на тримісячний строк Мінекономрозвитку застосувало у лютому минулого року.

Для подовження дії санкції МЕРТ звернулось до суду, однак перша інстанція, а тепер і апеляційна, вирішили, що позивач прострочив час подання позову.

Як пояснили суди, призупинення ЗЕД діє до моменту усунення порушень законодавства, але не більше трьох місяців з дати винесення відповідного рішення. Подовження дії санкції можливе лише за рішенням суду – і у період до закінчення строку дії санкції.

Разом з тим, за 40 днів до закінчення терміну дії санкції, відділ контролю у сфері ЗЕД має надіслати запит до ініціатора застосування заборони, щоб з’ясувати, чи є доцільність подовжувати дію санкції. Опісля МЕРТ або у судовому порядку подовжує дію тимчасової заборони, або скасовує її.

Суд встановив, що МЕРТ застосував санкцію торік 22 лютого, звернувся до ініціатора подання, а даному випадку це була ДФС, 6 квітня того ж року, але скерував до суду позовну заяву щодо подовження дії санкції тільки через півроку – 5 жовтня, тобто після закінчення максимального тримісячного строку дії санкції.

Додатково суд відмітив, що звертаючись до фіскалів, МЕРТ запитувало матеріали про діяльність підприємства, складені станом на 2016 рік. На переконання суду, це свідчить про необґрунтованість позову в частині усунення чи не усунення підсанкційною компанією допущених порушень.

ТОВ «Зевс-Компані Лтд» зареєстроване влітку 2012 року у Миколаєві на Кирила Молчанова та Ольгу Корольову. Спеціалізується на оптовій торгівлі кормами для тварин. У 2016 році власником компанії став Костянтин Селіванік, після якого у межах того ж року фірма перейшла у власність Віталія Іваненка.

«Зевс-Компані Лтд» фігурує у кримінальному провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Донецькій області як компанія, що здійснювала пособництво в ухиленні від сплати податків. Також, у вироку Сергію Мутерку із Миколаєва «Зевс-Компані Лтд» проходить як фіктивне підприємство, зареєстроване на підставну особу.

Після публікації новини до редакції «Наших грошей» звернулось Мінекономрозвитку, повідомивши про намір оскаржити до суду касаційної інстанції постанову, винесену Одеським апеляційним адміністративним судом.

У МЕРТ відмітили, що не погоджуються із висновками суду, оскільки:

«…звернення з позовом до суду протягом трьохмісячної дії такої санкції, обмежує суб’єкта господарської діяльності на вжиття заходів щодо усунення порушень та скасування застосованої спеціальної санкції.

Як свідчить практика розгляду подібних спорів з приводу подовження дії спеціальної санкції – тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності, яка утворилася за багато років судів різних інстанцій, строк дії санкції не може обмежувати право звернення Мінекономрозвитку до суду. Єдиною умовою для такого звернення законодавець визначив наявність необхідної інформації ініціатора застосування даної санкції».