АМКУ оштрафував фірми, що з однієї IP-адреси розіграли тендер на 2 мільйона
23.07.2018   //  

Адміністративна колегія Кіроворадського територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала ТОВ «Теплогазбуд-К» та ТОВ «Термо-С» в узгодженні дій на тендері і оштрафувала кожні із фірм на 68 тис грн.

Про це повідомляє Центр медіарозслідувань «Прозоро», за зверненням якого АМКУ і розглянуло ситуацію.

В листопаді 2017 року  Комунальне підприємство Бобринецької районної ради «Інженерний центр» за результатами відкритих торгів підписало з ТОВ «Термо-С» договір на проведення реконструкції будівлі дитячої консультації Бобринецької ЦРЛ під відомче житло. Сума угоди склала 2,13 млн грн.

Єдиним конкурентом переможця було ТОВ «Теплогазбуд-К». Під час розгляду справи адмінколегією АМКУ було виявлено, що «Термо-С» та «Теплогазбуд-К» під час закупівлі завантажили свою тендерну документацію з різницею у 18 хвилин. При цьому було використано одну й ту ж IP-адресу (94.179.66.98) яка відрізняється від тих адрес за якими фірми реєструвались в системі ProZorro.

Як виявилось «Термо-С» орендує в одного з місцевих видань два кабінети, при цьому користується редакційним wi-fi роутером, що має вище згадану IP-адресу. Представники ж «Теплогазбуд-К» намагались переконати колегію у тому, що мають офіс поряд – на вулиці Тараса Карпи 62/2, тож просто скористались редакційним інтернетом, який «зловило» обладнання фірми. Дана версія, однак, не підтвердилась, оскільки, за інформацією газетярів – власників роутера, прилад є запароленим від таких от сторонніх користувачів.

Крім того звернули увагу в АМКУ й на ідентичність оформлення ряду довідок які могли бути створені в довільній формі, однак мали однакові шрифти, словесні обороти та стилістичне забарвлення. Більш того, «Термо-С» в довідку про відсутність заборгованості по сплаті податків та зборів помилково замість себе вписало свого конкурента – «Теплогазбуд-К».

АМКУ визнав дії «Термо-С» та «Теплогазбуд-К» порушенням законодавства  про захист економічної конкуренції, що спричинило спотворення результатів торгів. Тому обидві фірми отримали штраф та трирічну заборону на участь в тендерах.

«Теплогазбуд-К» зареєстроване у лютому 2017-го року на кропивничанина Юрія Іващенка. За час роботи фірма взяла участь у трьох закупівлях та отримала два підряди – капремонт по утепленню фасаду Знам’янської гімназії за 156 тис грн. та капремонт приміщення спортзалу будинку культури в селі Богданівка за 2,4 млн грн. Окрім власної фірми Юрій Іващенко зареєстрований як фізична особа – підприємець.

Власником та директором «Термо-С», яке було зареєстроване у лютому 2016 року, значиться житель Кропивницького Олексій Берестенко.  Фірма отримала підрядів на загальну суму 12,49 млн грн.