Поліція розбирається як нотаріус допоміг вкрасти будинок на Андріївському узвозі у сина одеської поліціянтки
18.07.2018   //  

У приватної фірми ТОВ «Гуд-Енерджі» за допомоги нотаріуса та реєстратора вкрали чотири квартири та нежилі приміщення у занедбаній будівлі на Андріївському узвозі, 9 у Києві. Про це йдеться у кримінальному провадженні  №12018100050000056 від 4 січня 2018 року, яке веде слідчий відділ Оболонського управління поліції ГУНП у Києві.

Про це стало відомо з ухвали Апеляційного суду Києва.

Кримінальне провадження відкрите за ч. 4 ст.190 ККУ («Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою»). Карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

За матеріалами справи, у грудні 2017 року ці чотири квартири (кожна площею понад 100 квадратів) та майже 200 кв. м. нежитлової нерухомості переписали з законного власника  ТОВ «Гуд-Енерджі»  через ланцюжок юр- та фізосіб на ТОВ «Санта Прайм».

Частину майна переписав один із реєстраторів Київської філії комунального підприємства «Реєстрація нерухомості та бізнесу». Цей реєстратор змінив власника нерухомості на підставі рішення Подільського районного суду Києва. Але, як з’ясувало слідство, таке рішення суду відсутнє та не приймалося.

Ще частину документів завіряв нотаріус Київського міського нотаріального округу Олег Бойко, про що свідчить ухвала Апеляційного суду Києва. Квартири та нежилі приміщення наразі арештовані, частина – судовими ухвалами, а частина – виконавчою службою.

Слідство вважає, що невстановлені особи змовилися з нотаріусом Олегом Бойком, посадовими особами ТОВ «Осто ЛТД» та ТОВ «Санта Прайм» і шахрайським шляхом заволоділи майном на Андріївському узвозі, 9.

Єдиним власником ТОВ «Гуд-Енерджі» є одесит Єгор Чорнокінь. За даними Єдиного держреєстру декларацій це – син Вікторії Чорнокінь, замначальника відділу моніторингу та звітності поліцейської діяльності ГУНП в Одеській області.

Фірма Чорноконя, згідно матеріалів кримінального провадження, набула нерухомість у власність 10 листопада 2017 за рахунок вкладу приватної особи. Ця приватна особа вклала в статутник ТОВ «Гуд-Енерджі»  вказані квартири  № 4, 5, 6, 7, а також нежиле приміщення першого поверху будівлі на Андріївському узвозі, 9. 5 грудня 2017 року приватна особа відступила свою частку у статутному капіталі ТОВ – квартири і приміщення – іншому учаснику товариства, а сама вибула зі складу учасників.

Далі нерухомість пройшла через низку інших власників. Одна з фірм у ланцюжку, ТОВ  «Осто ЛТД» Левана Абашідзе та Володимира Кузьмія, була  створена за день до того, як на неї перереєстрували вкрадене майно.

Новим власником нерухомості стало ТОВ «Санта Прайм» із Кропивницького. Єдиним засновником якого, згідно Єдиного реєстру юросіб є Фаріт Качкуров. За даними Youcontrol, Качкуров – голова комісії з припинення фірми «Хелсі» замголови «Народного фронту» Сергія Пашинського. Дочка Фаріта Качкурова Анастасія стажувалася в одному з управлінь Міністерства юстиції, про що свідчать дані сайту Work.ua,

Будинок на Андріївському узвозі, 9 входить до реєстру пам’яток місцевого значення як пам’ятка архітектури та містобудування. За даними «Радіо Свобода», у 2002 році будинок купила Марія Шевченко, жінка 1921 року народження, із Донецька. У 2007 році Київрада передала жінці в оренду ділянку під будинком. За даними ЗМІ, Марія Шевченко реєструвалася за однією адресою з Оленою Шелудченко – дружиною екс-очільника НАК «Нафтогаз» часів Януковича Володимира Шелудченка. В лютому 2016 року власники столичного департаменту культури писали Шевченко листа, в якому вказали, що будинок в незадовільному стані, доступ до нього обмежений, вимагали у власниці укласти охоронний договір та провести ремонтно-реставраційні роботи.

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у червні 2018 року сходову клітину на Андріївському узвозі, 9 викупила фірма із Сейшел  «Лауріка комерс ЛТД». Документи оформлював той самий нотаріус Олег Бойко.