«Укрхімтрансаміак» не вважаючи себе замовником торік провів через «допороги» 37 мільйонів
13.07.2018   //  

Державна аудиторська служба за результатами фінансової перевірки господарських операцій ДП «Укрхімтрансаміак» зафіксувала низку процедур закупівель, проведених підприємством із порушенням вимог закупівельного законодавства. Торік загальна вартість замовлених в обхід конкурсних торгів товарів, робіт та послуг сягнула 37,35 млн грн.

Про це свідчить звіт Держаудитслужби за 2017 рік.

ДП «Укрхімтрансаміак» зі свого боку проінформувало аудиторів, що не визнає себе Замовником у розумінні Закону «Про публічні закупівлі».

Додатково державне підприємство повідомило, що з жовтня 2015 року зареєстроване як замовник торгів і з власної ініціативи здійснює закупівлі з використанням системи «Прозорро».

На переконання аудиторів, ДП є замовником, оскільки відповідає кільком ознакам:

  • Забезпечує потреби держави, оскільки створене державою та має закріплене за ним державне майно з метою реалізації потреби держави у транспортуванні аміаку російського та українського походження магістральним аміакопроводом через територію України
  • Внесено до зведеного переліку суб’єктів природних монополій, а його діяльність здійснюється за тарифами, встановленими нормативно-правовими актами Кабміну, органами виконавчої влади, державними колегіальними органами
  • Виконує публічні функції та зобов’язання перед державою і не здійснює свою діяльність з транспортування аміаку на комерційній основі.

З приводу тарифів – аудитори зафіксували, що «Укрхімтрансаміак» недоотримує доходи за контрактом, укладеним із «Тольяттіазот» (Росія) про надання послуг з транзиту рідкого аміаку через територію України магістральним трубопроводом.

«Визначені у контракті ціни на інші послуги, які пов’язані з транзитом аміаку, у розмірі 13,22 дол. за тонну, не забезпечують компенсацію фактичних витрат Підприємства, пов’язаних з наданням послуг за договором, укладеним з ПАТ «ОПЗ» про надання послуг з приймання, захолоджування, зберігання та відвантаження на судна транзитного аміаку, що надходить від підприємств Росії. Як наслідок, «Укрхімтрансаміак» тільки за період з 1 лютого 2017 року по 30 липня 2017 року недоотримало 21,07 млн грн», – йдеться у звіті.

Щодо цього додатково повідомляється, що питання щодо підвищення згаданих цін розглядається у Міжнародному комерційному арбітражному суді при Торгово-промисловій палаті України.

Крім того, аудитори відмітили, що у проекті договору з ТОВ «Агріхаб-Южний» на послуги з транспортування рідкого аміаку за маршрутом «кордон Росія – ВАТ «Концерн Стирол»» та «ВАТ «Концерн Стирол» – Одеський припортовий завод», держпідприємство розраховує ціну на основі тарифів, передбачених на транспортування аміаку для споживачів України, що може призвести до недоотримання держпідприємством доходів.

Нагадаємо, із даних слідства у справі щодо розкрадання коштів «Укрхімтрансаміаку» відомо,  що із діяльністю «Агріхаб-Южний» пов’язані колишні в.о. директора цього ДП Ігор Трегубенко, а також замдиректора Андрій Оганов. Саме підприємство фігурує як фірма, яка купує рідкий аміак по номінальній ціні та реалізовує його підприємствам реального сектору економіки за ціною яка диктується власниками даного підприємства та службовими особами ДП, оскільки вищезазначене підприємство є фактичним монополістом по реалізації аміаку на території України.