«Порошенківець» виграв у фірми без досвіду 98 мільйонів на дорогувате житло для СБУ в Запоріжжі
13.07.2018   //  

Управління Служби безпеки України в Запорізькій області 9 липня за результатами тендеру замовило ТОВ «Запорізький ДБК» будівництво службового житла в Запоріжжі за 89,16 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 20 січня 2020 року незавершену будівлю по вулиці Гоголя, 101 перепроектують і перебудують на десятиповерховий житловий будинок на 100 квартир загальною площею 6 681 кв. м. Оскільки проектування замовляють разом із будівельними роботами, підсумкові відомості ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Таким чином, завершення будівництва житла коштує 13 345 грн. за «квадрат». У 2018 році Мінрегіонрозвитку встановило опосередковану вартість будівництва житла з нуля для Запорізької області на рівні 10 816 грн., що на 23% дешевше.

Субпідрядниками є ТОВ «Нова планета» із демонтажем на 16% вартості підряду та ТОВ «ЗВ «Гідроспецбуд», ТОВ «Монтажліфтгруп», ПП «Аіст-Газплюс» і ТОВ «Запорізьке пусконалагоджувальне підприємство-461» із незначними обсягами різних робіт.

Гарантійний строк становить десять років. На заробітну плату піде 10,49 млн грн., тобто 12% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 8% – 6,78 млн грн. Ціна угоди на 1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 89,69 млн грн.

Єдиним конкурентом було запорізьке ТОВ «НВФ Пром-Пак» Василя Кривого на чолі з Сергієм Олійником, причому ніхто не знижував ціну під час аукціону. З минулого року суперник виграв тендерів виключно Запорізької АЕС щодо поставки приладів, протигазів і водонепроникних костюмів на 12,52 млн грн.

У якості аналогічного «НВФ Пром-Пак» принесла договір від 2017 року із ПрАТ «Укрграфіт» на постачання 2 500 т будматеріалів, хоча тендерна документація вимагала договір на будівництво об’єктів не менше класу наслідків СС-2 чи IV категорії складності. Однак фірма програла за ціною, тож замовник за правилами процедури «українських» відкритих торгів не розглядав її пропозицію. Якби очікувана вартість була більше 5,15 млн євро і закупівлю проводили за процедурою «відкриті торги з публікацією англійською мовою», замовник розглянув би обидві пропозиції на етапі прекваліфікації. Тоді йому довелось би відхилити «НВФ Пром-Пак» за відсутність аналогічного досвіду й відмінити тендер, бо до аукціону був би допущений лише один учасник – «Запорізький ДБК».

Засновниками «Запорізького ДБК» виступають ТОВ «Запорізький домобудівний комбінат», ПАТ «Рассвет» і ПАТ «ЗНВКІФ «Рассвет», а кінцевими бенефіціарами через усі три компанії – народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Петро Сабашук із родиною. Директором є Григорій Обіюх, а підписантами – Андрій Скрипник і помічник того ж нардепа Костянтин Рудь.

Торік переможець виграв єдиний тендер КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 6» Запорізької міськради на ремонт амбулаторії за 3,43 млн грн. Нині він приніс аналогічний договір від 2014 року з КП «Управління капітального будівництва» Запорізької міськради про будівництво будинку №74 у м-ні №5 ж/м «Південний».