Прокуратура завела справу за продаж мерією Харкова нерухомості по заниженій ціні оточенню Кернеса
11.07.2018   //  

Харківська місцева прокуратура №1 процесуально керує у кримінальному провадженні, де посадовці Харківської міської ради підозрюють у попередній змові для приватизації комунальної власності по заниженим цінам.

Про це повідомила прес-служба прокуратури Харківської області. У повідомленні не вказано номер, під яким кримінальне провадження зареєстроване в ЄРДР.

Нині слідчим шляхом перевіряються обставини продажу комунальної нерухомості приватникам у незаконний спосіб. Прокуратура підозрює, що можливо по заниженій вартості була продана комунальна нерухомість за адресами: пр. Незалежності,1 (площа – 103 кв м), пр. Незалежності, 5 (близько 142 кв м), пр.Гагаріна, 56 (80 кв м).

«За попередніми даними, фізичні особи-підприємці, які стали власниками дешевої нерухомості, мають безпосереднє відношення до міських комунальних підприємств. А більшість приватизованих приміщень ще до продажу – протягом 2016 -2018 років – були передані в оренду цим же ФОП» – сказано в повідомленні прокурати.

Нагадаємо, раніше «Харківський антикорупційний центр» проаналізував дані Харківської мерії щодо приватизації комунальної нерухомості в червні. Аналіз показав, що ФОП Москвіна Інна Володимирівна придбала приміщення по проспекту Незалежності, 1 площею 103 кв м. за 251 тис грн. Вартість квадратного метра склала 2 425  грн., що більш ніж втричі дешевше ринкових пропозицій. Підприємець Інна Москвіна зареєстрована в квартирі по проспекту Науки, співвласником якої є директор Департаменту у справах інформації та зв’язків з громадськістю Харківської міськради Юрій Сидоренко. Інна Москвіна є відомою тележурналісткою та ведучою.

Крім того, в червні ФОП Тесля Валерій Володимирович придбав приміщення площею 142 кв м в будинку по пр. Незалежності, 5. Ця купівля обійшлася йому в  6 747 грн/кв м.

Людина з таким ПІБ є помічником нардепа Євгенія Мураєва (виступає в підтримку мера Харкова Геннадія Кернеса – «НГ»).

Ще одним ФОП, якого згадано в прес-релізі прокуратури, був підприємець Мартинов Роман Сергійович, який придбав приміщення по проспекту Гагаріна, 56 за 289 тис грн. (3 594 грн./кв м). Людина з таким ПІБ в 2016 році подавала декларацію, як заступник начальника юридичного відділу в КП «Жилкомсервіс». Крім цього, у людини з таким ПІБ дружина працює в юридичному департаменті Харківської міськради.

З відкритих джерел відомо, що схоже приміщення площею 52 кв.м. в районі метро проспект Гагаріна продається за $35 тис., тобто по 18 тис грн/ кв м.

Більшість з 18 об’єктів, які продала міськрада в червні 2018 року, були спочатку передані в оренду майбутнім власникам протягом 2016-2018 років виконкомом Харківської міськради.