Київрада узаконила будівництво самобуду «Лісова казка-2»
11.07.2018   //  

Депутати Київської міської ради узаконили будівництво сумнівного житлового комплексу «Лісова казка-2», який зводиться на землях виробничого призначення в селищі Биківня неподалік від станції метро «Лісова». Про це написала Анна Камєліна у виданні «KиевVласть».

5 липня депутати Київради затвердили проект рішення про передачу ПрАТ «Рембудзв’язок» ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями і паркінгом на вул. Радистів, 40 у Деснянському районі Києва .

Документ передбачає затвердження проекту землевпорядкування та передачу в оренду «Рембудзв’язку» ділянки площею 2,12 га (8000000000:62:039:0002) на вул. Радистів, 40 для житлового будівництва. При цьому змінюється цільове призначення землі. Згідно з пояснювальною запискою, цю ділянку КМДА передала «Рембудзв’язоку» в постійне користування у 1998 р. для експлуатації та обслуговування виробничої бази.

Договір оренди з новим цільовим призначенням землі для завершення житлового будівництва укладається на 3 роки. Ділянка оцінена у 31,5 млн грн. Зазначається, що вона вже забудована на 40%.

«Тобто де-факто документ призначений допомогти забудовнику легалізувати фактично незаконне будівництво ЖК «Лісова казка-2», яке веде ТОВ «Комфорт лайф 2000», – написало видання, додавши, що не дивлячись на недавню зміну цільове призначення під ЖК, в «Лісовій казці-2» вже давно активно продаються квартири.

Проти ідеї легалізації другої черги «Лісової казки» виступила фракція ВО «Свобода». Її представник Іван Картавий переконував колег, що головна мета цього проекту рішення полягає в тому, щоб догодити забудовнику-порушнику, який почав будувати багатоповерхівку без дозвільних документів.

«Коли на початку нашої каденції затверджувався ДПТ цієї території, головним аргументом було розвиток інфраструктури – будівництво дитячих садків і шкіл. Йде третій рік з того часу, і крім житлових будинків, там нічого не будується. На сьогодні немає навіть проектів нових садків і шкіл» – розповів Картавий.

Водночас, один з лобістів проекту рішення, депутат Віктор Грушко (фракція «Солідарність») запросив до зали інвесторів «Лісової казки-2», які вимагали легалізувати ЖК, мотивуючи це тим, що вони можуть втратити своє житло. Чималі гроші, за їхніми словами, в житло вклали і представники громадської організації ветеранів АТО.

ТОВ «Комфорт лайф 2000» керує Олександр Казацький, засновник Сергій Мусієнко.

ПрАТ «Рембудзв’язок» наразі керує Володимир Нетяга. В 2007 році 88% акцій компанії скупив Микола Миколайович Легеза – син Миколи Андрійовича Легези.

Микола Андрійович Легеза – екс-депутат Київради (1996-2006 роки). З 1999 року Легеза займав також посаду начальника відділу з питань містобудування та землекористування Київради. Пізніше він входив і до складу постійної комісії Київради з питань землекористування. З 1991 р. Микола Легеза обіймав посаду голови ради місцевого самоврядування селища Биківня.

Від «Наших грошей»:

Згідно з даними Smida, до 2018 р. Миколі Миколайовичу Легезі належало 36% акцій ПрАТ «Рембудзв’язок», Миколі Андрійовичу Легезі 54%. Станом на 1 квартал цього року власником 90% акцій вказано ТОВ «Техносфера-караван», серед співзасновників якого значиться згаданий Мусієнко.