Протеже Кононенка взяв ще 136 мільйонів на вуглезбагачення в півтора рази дорожче, ніж торік
06.07.2018   //  

Державні шахтоуправління Донецької області 19 червня уклали дві угоди з ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Мирноградська» про послуги щодо збагачення вугілля на загальну суму 136,30 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Закупівлі провели за переговорною процедурою, бо «Торецьквугіллю» вже двічі, а «Селидіввугіллю» – тричі доводилося відміняти тендери через нестачу учасників.

ДП «Селидіввугілля» за 95,70 млн грн. замовило до червня 2019 року переробку 660 тис т вугілля по 145 грн. за тонну: 400 тис т – марки Г(Г2)Р (0-200) із шахти «1/3 «Новогродівська» і 260 тис т – марки ДГР (0-200) із шахти «Курахівська».

ДП «Торецьквугілля» за 40,60 млн грн. замовило до липня 2019 року переробку 280 тис т вугілля марки Ж (0-200) із шахт «Торецька» і «Центральна» по 145 грн. за тонну.

У квітні ДП «Мирноградвугілля» теж замовило «ЦЗФ «Мирноградська» переробку по 145 грн./т. У грудні 2017 року «Селидіввугілля» отримало таку ж ціну від ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Росія» і ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Україна». Це був новий рекорд для вуглезбагачення в Україні. Наприклад, у листопаді 2017 року ДП «Лисичанськвугілля» замовляло фабриці «Мирноградська» переробку по 99 грн./т, що майже в півтора рази дешевше від теперішньої договірної ціни.

Крім того, нещодавно цього ж рівня майже досягла вартість збагачення для ДП «Львіввугілля» від ПАТ «Львівська вугільна компанія» зі сфери впливу нардепа від «Опозиційного блоку», екс-міністра соцполітики Наталії Королевської – 136 грн./т.

Сума угод на 2% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі відмінених торгів.

Чверть акцій фабрик «Україна» і «Росія» належить ТОВ «Укрдонінвест» Юлії Кропачової та екс-депутата Донецької облради Віталія Кропачова. Останній є креатурою першого заступника голови фракції БПП та бізнес-партнера президента Петра Порошенка – Ігоря Кононенка.

Рештою акцій цих двох фабрик досі формально володіє ТОВ «ДРФЦ» з угрупування Олександра Януковича, яке належить вірґінському офшору «Сароне холдінгс лімітед» (кінцевий бенефіціар Зое Грегоріу з Кіпру). Воно також значиться власником 100% акцій фабрики «Мирноградська», однак ЗМІ пишуть, що вона теж перейшла у володіння структур Кропачова.