Митники, держвиконавці та зберігачі Мін’юсту «загубили» 35 арештованих автівок за 15 мільйонів
06.07.2018   //  

За матеріалами слідства, 2015 року Харківська митниця та  Київське ВДВС Харкова виявили нестачу 35 машин, арештованих на митних постах Харківщини в різні роки за рішеннями судів.

Про це стало відомо з ухвали Київського районного суду Харкова стосовно кримінального провадження №12015220490004579 за фактом зловживання працівниками Державної виконавчої служби обов’язками, що розслідується під процесуальним керівництвом Харківської місцевої прокуратури №2.

У 2014 році легкові автомобілі та мікроавтобуси загальною вартістю 15,22 млн грн. або близько $1,5 млн в цінах того часу по довіреності мали передаватися відповідальному зберігачу. Таким зберігачем був представник компаній ПП «Нива ВШ» та ПП СП «Юстиція», які за часів Януковича були уповноважені Міністерством юстиції на продаж арештованого майна.

У відповідального зберігача версія зникнення автомобілів така. Машини описали в його присутності на митних постах, але він їх не зберігав, бо не було де. Повідомив про це виконавчу і митну службу та торгуючі організації, від яких він діяв. Потім дізнався, що працівники митниці передали ці автомобілі на зберігання іншому зберігачу, на що є акти приймання-передачі, датовані 15 вересня 2014 року. Поїхав із новим зберігачем за адресою зберігання автомобілів – у Харкові, на Салтівському шосе, 73, і  автомобілі там були. Більше за долею машин не слідкував.

Допитана як свідок заступник начальника Київського ВДВС у Харкові пояснила, що по законодавству арештоване майно від одного до іншого зберігача можна передати лише за погодження з державним виконавцем. Таких погоджень на зниклі машини ДВС не давала.

Допитаний другий відповідальний зберігач каже, що акт прийому-передачі автомобілів підписував, але самих автомобілів не отримував. Мовляв, перший відповідальний зберігач пообіцяв дооформити всі документи і передати, але цього не зробив.

У Харківської митниці версія, що автомобілі зникли з вини першого зберігача. Так, допитана колишня завскладом Харківської митниці повідомила, що перший відповідальний зберігач збрехав, бо всі 35 автомобілів йому таки віддали, «про що є всі документи».

Станом на зараз слідство дійшло висновку, що «конфісковані за рішеннями судів 35 автомобілів приховані невстановленими в ході досудового розслідування особами, що унеможливило їх реалізацію державною виконавчою службою в дохід держави».

Кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 388 («Незаконні дії щодо майна») та ч. 2 ст. 364 КК («Зловживання владою або службовим становищем»). Максимальне покарання, передбачене за останньою статтею – позбавлення волі від 3 до 6 років.