Поліція отримала дозвіл на виїмку документів АМКУ по фармацевтичних справах трьох останніх років
05.07.2018   //  

Печерський районний суд Києва надав Національній поліції України дозвіл на тимчасовий доступ та виїмку оригіналів документів Антимонопольного комітету, накопичених у ході розслідувань зловживань на фармацевтичному ринку протягом 2015-2018 років. Слідчі отримають файли із відомостями, що можуть містити комерційну таємницю українських та іноземних компаній. Про це свідчить ухвала суду від 11 червня.

Йдеться про доступ та можливість вилучення матеріалів розслідувань, які Комітет проводив щодо суб’єктів господарювання, які входили у ланцюг постачальників інсуліну та його аналогів для українських бюджетних медичних закладів («Санофі-Авентіс Україна», представництво компанії «Ново Нордіск А/Т» в Україні, компанії групи «Ново Нордіск», «Бізнес Центр Фармація», «Фармлогістік», «Фарма Лайф», «Медфарком-Центр», «БаДМ», «Фірма «Медфарм», «Аптека «Зі», «Укрфармгруп», «Оптіма-фарм, ЛТД», «БаДМ-Б», «Фармопт», «Ювент Торг»).

Також слідчі зможуть вилучити документи, які Комітет отримав у ході цих перевірок від компаній-виробників («Ліллі Франс» (Франція), «Sanofi-Aventis Deutschland» (Німеччина), «Novo Nordisk» (Данія) та «Bioton» (Польща)). Ці матеріали мають містити відомості про відпускну ціну виробників під час продажу препаратів інсулінового ряду, інформації про надання «кред-нот», дисконту, скидок за угодами, укладеними протягом досліджуваного періоду.

Доступними для слідчих мають стати і договори на поставку препаратів інсуліну з усіма додатками та доповненнями, митні декларації, листування, які антимонопольники вели із виробниками, їх представниками та переліченими дистриб’юторами.

Строк дії ухвали становить один місяць.

Нагадаємо, у жовтні 2016 року Національна поліція України відкрила провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата або заволодіння майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем).

Правоохоронці підозрюють розтрату бюджетних коштів, виділених українським закладам охорони здоров’я на закупівлю інсулінів та його аналогів у 2015-2016 роках через завищення цін на них.

Як раніше повідомляли «Наші гроші», поліція встановила, що ціна на одні ті ж препарати вітчизняного та іноземного виробництва у різних обласних департаментах та медзакладах коливалась у межах широкого нічим необґрунтованого діапазону.

Різниця у вартісному вимірі складала від 11 до 369 грн за один флакон, картридж чи упаковку, а у відсотковому вираженні перевищення цін становило від 10 до 111 %.

Переможцями у конкурсних торгах на закупівлю інсуліну та його аналогів, були «Аптека «Зі», «БаДМ-Б», Фірма «Медфарм», «Фарма Лайф», «Бізнес Центр Фармація», «Медфарком-Центр», «Фармлогістік».