Скандальний днопоглиблювальник не зміг оскаржити в суді 3,64 мільйони штрафу за змову
04.07.2018   //  

Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову ПП «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» щодо визнання недійсним рішення АМКУ в частині накладення на фірму штрафу за змову у розмірі 3,64 млн грн. Про це свідчить рішення суду від 12 червня.

Суд вирішив, що АМКУ об’єктивно оцінив сукупність доказів у справі і довів, що інший змовник, «Техморгідрострой Миколаїв», активно сприяв забезпеченню «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» документами, необхідними для участі в торгах, що свідчить про узгодження учасниками своїх дій.

З-поміж іншого суд відмітив, що Комітет правильно трактував надання «Техморгідрострой Миколаїв» поворотної безвідсоткової фінансової допомоги підприємству «Інфлот-Данубіус Ейдженсі», оскільки вона розцінювалась не як надання коштів на формування ціни конкурсної пропозиції, а розглядалась як підтвердження єдності інтересів учасників торгів, а отже свідчила про відсутність між ними конкуренції.

Свій позов фірма «Інфлот-Данубіус» мотивувала тим, що приймаючи спірне рішення АМКУ не довів антиконкурентної поведінки поміж учасниками торгів, більше того – у своїх висновках Комітет базувався виключно на листі НАБУ та матеріалах кримінального провадження, що на той час перебувало у детективів на стадії досудового розслідування.

Нагадаємо, 11 березня 2016 року «АМПУ» за результатами тендеру замовив ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» днопоглиблювальні роботи у Бердянському та Маріупольському портах за 712,18 млн грн. Конкуренцію переможцеві склало ПП «Інфлот-Данубіус Ейдженсі».

Напередодні підписання цього договору Держфінінспекція в Одеській області рекомендувала Адміністрації морпортів утриматись від замовлення робіт у «Техморгідрострой Миколаїв», посилаючись на проведений раніше аудит та встановлені у його ході порушення.

Ревізори повідомляли Адміністрації морпортів, що «Інфлот-Данубіус» для участі в тендері залучає два морських самовідвозних насоси «Онежский» і «Ирбенский», що згідно з договорами тайм-чартеру та класифікаційних свідоцтв плавають під прапором Російської Федерації і приписані до російських портів Архангельськ і Санкт-Петербург. У свою чергу Верховна Рада 27 січня 2015 року постановою «Про звернення ВРУ до ООН…» визнала Російську Федерацію «державою агресором».

Як пізніше встановив Комітет, «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» на спірні торги подав договори тайм-чартеру на судна «Онежский» та «Ирбенский», укладені не із їхніми власниками, а з «Texform Company LLP». Це відбулось тому, що «Техморгідрострой Миколаїв» мав можливість виготовити відповідні договори з використанням реквізитів, печатки і підпису директора саме цієї компанії.

Також Комітет довів, що внаслідок змови учасників вартість договору із «АМПУ» була завищена майже у два рази.

Підставою для відкриття АМКУ справи про змову днопоглиблювальних компаній стали матеріли, надані Антикорупційним бюро у рамках міжвідомчої взаємодії. Вони ж лягли в доказову базу для доведення змови між учасниками.

Так, Комітет оштрафував «Інфлот-Данубіус» на 3,64 млн грн, а «Техморгідрострой Миколаїв» отримав загалом  76,43 млн грн штрафу – за спотворення результатів описаного вище тендера, та розіграного роком раніше за підтримки ТОВ «Іріда». Йшлось про те ж днопоглиблення Бердянського та Маріупольського портів вартістю 290,31 млн грн.

Додамо, Господарський суд Києва також розглядає позов «Техморгідрострой Миколаїв» до АМКУ щодо визнання недійсними згаданих вище рішень. Третьою особою на стороні відповідача виступає НАБУ, справу розглядають за участю САП.

Також нагадаємо, що спірними угодами 2015-2016 років, укладених між АМПУ та «Техморгідрострой Миколаїв», у травні 2016 року зацікавилась Служба безпеки України, відкривши кримінальне провадження №22016000000000179. У його рамках в липні 2016 року тодішньому очільнику АМПУ Андрію Амеліну повідомили про підозру у привласненні 3,5 млн гривень державних коштів. Однак, у серпні того ж року Шевченківський райсуд Києва відпустив його під заставу в розмірі 1,4 млн грн.

Згодом справу передали НАБУ (кримінальне провадження №52018000000000044). У квітні цього року детективи повідомили про завершення досудового розслідування у заволодінні понад 247 млн грн «АМПУ» семи підозрюваними. Їх затримали 29 січня в ході проведення обшуків в Одеській, Миколаївський областях та Києві. Підозрюваним інкримінують заволодіння коштів «АМПУ» в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою (ч. 5 ст. 191 ККУ).

Також, НАБУ добивається визнання недійсним спірного договору, укладеного між АМПУ та «Техморгідрострой Миколаїв» у березні 2016 року (вартістю 712,18 млн грн).