Члени АМКУ вимагають від Терентьєва не допустити ДАСУ до протизаконної перевірки тендерної колегії
04.07.2018   //  

Державні уповноважені АМКУ звернулись до голови комітету Юрія Терентьєва з проханням внести на засідання 5 липня питання про недопуск до здійснення Державною аудиторською службою перевірки/аудиту в частині роботи органу оскарження «у зв’язку із відсутністю відповідних повноважень».

Текст службової записки оприлюднила держуповноважена Світлана Панаіотіді.

Йдеться про намір ДАСУ провести перевірку не тільки закупівлі самого АМКУ, але й роботу Постійно діючої адміністративної колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

Відповідно до ч. 3 ст. 7 закону, контроль у сфері публічних закупівель здійснюють Антимонопольний комітет і Рахункова палата.

Державна аудиторська служба відповідно до Порядку проведення перевірок державних закупівель може перевіряти тільки розпорядників бюджетних коштів. Тобто об’єктом перевірки ДАСУ можуть бути дії АМКУ по витратам грошей – тендери комітету, інші видатки, обходження з коштами спецфонду, який наповнюється за рахунок рішень по концентраціям. Але не мають права втручатись в роботу колегії АМКУ, від чиїх рішень залежить проведення закупівель інших замовників.

«ДАСУ може робити аудит тільки розпорядників коштів, а не здійснювати перевірку органу оскарження», – відмітила з цього приводу Світлана Панаіотіді.

Разом з тим,  голова АМКУ Юрій Терентьєв не вважає такі дії ДАСУ протизаконними і прогнозує, що «цей аудит, думаю, не омине органи оскарження». Про це Терентьєв 4 липня сказав виданню «УНН», спрогнозувавши кінець заходів в середині серпня.

Аудит розпочали за дорученням Кабінету Міністрів від 13 червня. Підставою для перевірки названі «факти затримки процедур державних закупівель».

«Керівник АМКУ намагається багато речей в ньому змінити, але там не все від нього залежить. Там така система управління “демократична”, коли кожен сам собі будує свою систему управління», – заявив тоді голова уряду Володимир Гройсман.

За даними «Економічної правди» з Адміністрації президента, перевірка має «струснути Антимонопольний комітет на рівні заступників та уповноважених».

Джерела в АМКУ і Кабміні вважають, що «першою кандидатурою на виліт» є Агія Загребельська, яка виступала проти бажаних Кабміну ліцензійних умов по лотереям, а також веде розслідування щодо монополії Мін’юсту на торгівлю арештованим майном.

«Прем’єр також може бажати звільнення уповноваженого Світлани Панаіотіді, яка опікується держзакупівлями і відповідає за фармацевтику та охорону здоров’я […]. Не виключено, що у фокусі Гройсмана може опинитися і заступник Терентьєва Андрій Вовк», – повідомило видання.

Голова ДАСУ Лідія Гаврилова повідомила про початок фінансового аудиту виконання АМКУ бюджетної програми КПКВК 6011010 «Керівництво та управління у сфері конкурентної політики, контроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції» за період з 1 січня 2017 року по червень 2018 року.

Гаврилова тоді заявила, що «аудит буде здійснюватись суворо у межах повноважень Держаудитслужби».

Раніше очільниця Держаудитслужби стала фігуранткою розслідування НАБУ і САП щодо незаконного збагачення.