«Комодівці» поділили із «Сокаром» півмільярда на «формульний» дизель для залізниці
02.07.2018   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» 26 червня за результатами тендерів уклала дві угоди про постачання дизельного палива на загальну суму 577,40 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна» і ТОВ «Август Пром» отримають по 288,70 млн грн. за поставку 10 тис т дизпалива Євро 5 кожне за однаковою до копійки ціною в 28 870 грн. за тонну.

За даними «EnKorr», ціна була на 2,7% вищою від середньої ринкової ціни на дату аукціонів у 28 110 грн/т.

У тендерній документації та договорах ціна дизелю прив’язана за формулою до курсу валют і світових котирувань Platts по десяти днях перед рознарядкою.

Сума угод на 4% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 598,80 млн грн.

«Сокар Україна» належить Державній нафтовій компанії Азербайджанської Республіки.

«Август Пром» зареєстрована за однією адресою зі скандальної «Трейд Коммодіті».

Група Грановського («Трейд Коммодіті», «Август Пром», «Газтрейд», «Мета Оіл», «Торум», «Фідея») почала отримувати підряди залізниці у квітні 2016 року. Відтоді залізниця уклала із цими фірмами угод на 7,69 млрд грн.

Нагадаємо, торік у справі щодо поставок «Трейд Коммодіті» палива для армії НАБУ затримувало одного з інвесторів компанії Володимира Трофименка, головного тендерника армії Володимира Гулєвича та замміністра оборони Ігоря Павловського.

Іншим інвестором «Трейд Коммодіті» є Андрій Адамовський, бізнес-партнер впливового нардепа від «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського. Адамовський має робочий кабінет у бізнес-центрі «Євразія» у офісному приміщенні, перед входом до якого висить табличка «Приймальня народного депутата Олександра Грановського».

Переможці змагалися між собою, а також із ТОВ «Анвітрейд» із холдингу «Wexler», пов’язаним з ізраїльським бізнесменом Нісаном Моісєєвим, який є другом Віктора Медведчука – кума президента Росії Володимира Путіна, представника України в Мінській тристоронній контактній групі. До обох тендерів за відсутність гарантійного листа щодо надання документів про якість при поставці не допустили ПП «ОККО Контракт» Віталія Антонова (концерн «Галнафтогаз»), а до одного з тендерів – ще й ТОВ «Нафтоград» Дмитра Платоненка з Мирнограда Донецької області. Крім того, «Нафтоград» не надав тендерне забезпечення і довідку про аналогічний досвід.