АМКУ залишив конкуренцію на закупівлі сканерів для фіскалів за 1,3 мільярда
02.07.2018   //  

Адміністративна колегія АМКУ відмовила у задоволенні скарг двох конкурентів на тендері щодо постачання скандувальних систем для митниці, дозволивши замовнику допустити до аукціону усіх трьох учасників. Про це повідомив кореспондент «Наших грошей» з АМКУ.

Колегія АМКУ вирішила, що закиди «Аремпи» щодо невідповідності конкурсної пропозиції «Нуктеху» не є обґрунтованими, і також, що пропозиція «Аремпи» відповідає встановленим замовником вимогам тендерної документації.

Нагадаємо, 20 квітня Державна фіскальна служба оголосила про закупівлю десяти скануючих систем для огляду вантажних автомобілів та контейнерів очікуваною вартістю 1,30 млрд грн.

Тендерні пропозиції подали три компанії – «Nuctech Company Limited» (КНР, сканери власного виробництва), «Arempa International Ltd FZC» (ОАЕ, сканери виробництва «Rapiscan Systems Limited», США) та «Folgat AG» (Німеччина, сканери виробництва «Smiths Detection», США). Усі троє були допущені до аукціону, але двоє з учасників вирішили оскаржити правомірність рішення замовника щодо допущення одне одного до торгів.

Як наслідок, процедуру закупівлі призупинили. На це відреагував прем’єр-міністр Володимир Гройсман, заявивши в ефірі телеканалу ICTV, що придбанню скандувальних систем для митниці можуть перешкоджати у Антимонопольному комітеті, адже попри «підготовлену нову тендерну документацію» ДФС уже півтора року не може замовити сканери.

При цьому, «Наші гроші» повідомляли, що насправді фіскали перенесли зі старої минулорічної тендерної документації у нову ті самі нечіткі вимоги до учасників торгів, які лягли в основу нових скарг і призвели до чергового призупинення цьогорічного тендеру.

Нагадаємо, що учасники ринку у рамках активної процедури закупівлі звертали увагу замовника на дискримінаційність окремих вимог тендерної документації.

Учасники акцентували на недоцільності закупівлі системи на рейках типу «gantry», адже на сьогоднішній день вона є «морально застарілою та такою, що не відповідає сучасним вимогам до логістичних потоків».

Крім того, «такі системі мають дуже низьку пропускну спроможність сканування автотранспорту. Досвід їх використання вказує на те, що кількість автотранспорту, який можна сканувати за годину – не більше 20 од. 40-футових контейнерів. Натомість стаціонарна портальна система дозволяє сканувати 150 од. 40-футових контейнерів за той же час (1 година)», – йшлося у зверненнях до замовника.

Інший учасник відмітив тривалість циклу виробництва затребуваних ДФС систем.

«Усі відомі виробники таких систем говорять про строки виробництва від 6-9 місяців. Монтаж триває в середньому три місяці. Також потрібен час для доставки товару на територію України. Виходячи з міжнародного досвіду, строк поставки складає орієнтовно півтора року. Пункт про кінцевий термін поставки до 14 грудня 2018 року каже про дискримінацію учасників, адже за такий короткий період поставка неможлива, хіба що тих систем які вже готові і вже є на складі».

Замовник не став вносити зміни до тендерної документації, пояснивши, що кошти, передбачені кошторисом витрат на 2018 рік, повинні бути освоєні протягом 2018 року.

Додамо, торік фіскали зробили чотири спроби замовити сканери.

Оголошений у червні тендер очікуваною вартістю 169,44 млн грн не відбувся у зв’язку з відхиленням усіх тендерних пропозицій. Зауважимо, що на тендер подавались шість компаній (детальніше тут). Вересневий тендер з аналогічною очікуваною ціною у 169,44 млн грн так само не відбувся. Також замовник викинув усі заявки на тендері очікуваною вартістю 53,67 млн грн.

Неуспішним виявився і тендер за 338,88 млн грн, у ході якого замовник початково відхилив шість заявок учасників, допустивши до аукціону лише дві. В результаті розгляду скарги «Аремпи» в АМКУ, колегія встановила, що ДФС мала відхилити заявку однієї з допущених компаній, ТОВ «МКТ-Комюнікейшн». Тож до участі в аукціоні могла бути допущена лише одна компанія, а відтак торги відмінили.