Ще 58 мільйонів дали на моніторинг довкілля Донеччини, який розслідує прокуратура
01.07.2018   //  

КП «Донецький регіональний центр поводження з відходами» (Краматорськ) 6 і 11 червня за результатами тендерів уклало дві угоди з ТОВ «Хімлаборреактив» про впровадження автоматизованої системи моніторингу довкілля на загальну суму 58,46 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Ціни окремих товарів за обома угодами з переможцем не оприлюднено, що не дозволяє порівняти їх з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Цьогоріч за 50,00 млн грн. встановлять 50 комплектів обладнання автоматизованої системи моніторингу компактними станціями якості повітря на межі санітарно-захисних зон підприємств забруднювачів атмосферного повітря Донецької області по 1,00 млн грн.

Кожен комплект включає навісну шафу з монтажною панеллю, багатокомпонентний газоаналізатор, лічильник електроенергії, блок живлення, джерело безперебійного живлення, електротехнічні комплектуючі, клемну коробку, станція збору даних із системним софтом, модем GSM/GPRS. Додатково придбають два телевізори з функцією Смарт ТВ діагоналлю не менше 42″ та вантажний фургон для обслуговування.

Передбачено навчання персоналу замовника, трирічний гарантійний строк, а також післягарантійне сервісне обслуговування за сервісним контрактом і забезпечення видатковими матеріалами для роботи, калібрування чи повірки протягом трьох років.

Ще 8,46 млн грн. піде на реконструкцію будівлі гідрометеорологічного пункту екологічного моніторингу із визначення забруднюючих речовин морської води.

Сума угод на 0,008% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 58,47 млн грн.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Логіклабгрупа» викладача «КПІ ім. І. Сікорського» Андрія Кушка на чолі з Юлією Литвиненко. Ніхто не знижував ціну під час аукціонів.

«Хімлаборреактивом» володіє британська «Кемлаб інвест лтд» Сергія Кіщенка. Раніше співвласниками переможця були Борис Храновський (контролер ПАТ «Макрохім») та Василь Соколинський (контролер ТОВ «АЛТ Україна Лтд»). «Наші гроші» повідомляли про розіграші бюджетних закупівель цими фірмами.

КП «ДРЦ поводження з відходами» очолює Грубич Олександр. Свого часу директором був Сергій Натрус – нинішній керівник Департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОВЦА, якому підпорядковане це комунальне підприємство. 10 червня 2018 року Павло Жебрівський, призначений керівником Донецької ОВЦА в червні 2015 року, пішов у відставку. Його наступником став генерал-майор СБУ Олександр Куць.

Нагадаємо, прокуратура підозрює посадовців департаменту в привласненні коштів при укладанні угод з «Хімлаборреактивом» на постачання постів спостереження за станом атмосферного повітря на 41,74 млн грн. Слідство вважає, що аналізатори, поставлені через офшор, не були сертифіковані в Україні. А «ДРЦ поводження з відходами», на баланс якого департамент передав пости, не було суб’єктом моніторингу довкілля та не мало кваліфікованого персоналу, тому закуплені пости не були задіяні у моніторингу.