Благодійний фонд топ-менеджерів Курченка подарував СБУ будинок у відповідь на кримінальну справу
27.06.2018   //  

Благодійний фонд «Розбудова» став переможцем конкурсу на будівництво житла для співробітників Служби безпеки України на наступний день після арешту СБУ рахунків фірми, що наближена до засновників фонду.

Про це йдеться в розслідуванні Валерії Іванової для «Наші гроші з Денисом Бігусом».

В кінці 2016 році СБУ відкрило провадження за підозрою в фінансуванні тероризму, фігурантами якого стали майже два десятки компаній, що займалися імпортом в Україну скрапленого газу. Імпорт цього палива для автомобілів практично тоді зупинився. Учасники ринку вказували, що виграші від цієї ситуації опинилися фірми-імпортери автогазу «Роснефти» Нісана Моісєєва, який наближений до Віктора Медведчука.

Пізніше СБУ заявила, що фінансування тероризму імпортерами автогазу не було доведена. Навесні 2017 року у більшості компаній проблеми с правоохоронцями закінчилися, дехто відсудив собі компенсацію за отримані збитки.

Віктор Журавльов роздавав інтерв’ю в 2017 році.

Але у травні 2017 року СБУ відкрила нове кримінальне провадження, де фігурували учасники ринку скрапленого газу, але коло підозрюваних скоротилося до трьох фірм, яким змінили статті на несплату податків та легалізації злочинних коштів. Під підозру потрапили ТОВ «Нафтопродукт трейдинг» та ПП «НП-Трейдинг», які підконтрольні біглому бізнесмену Сергію Курченку. Ще одним фігурантом стало ТОВ «Укргазпетролеум», чий фінансовий директор Віктор Журавльов був одним з активістів розблокування поставок автогазу. Після відкриття нової справи Журавльов перестав спілкуватися з журналістами.

В рамках другої справи СБУ арештувало рахунки фірми «Укргазпетролеум». Наступного дня після арешту Міжнародний благодійний фонд «Розбудова» під керівництвом Журавльова став переможцем конкурсу Управління СБУ в Закарпатській області на будівництво житла для співробітників служби.

Конкурент «Розбудови» (ТОВ «Будімпет» – «НГ») запропонував СБУ 13% квартир в новобудові, натомість Фонд Журавльова вирішив подарувати державі всю багатоповерхівку: 80% квартир СБУ, решту 20% – міністерству оборони.

«Розбудова» вказала, що в якості генпідрядника будівництва буде ТОВ «Ера новації». Але директор цієї фірми Роман Хоруженко завірив «Наші гроші з Денисом Бігусом», що фірма не приймає участь в жодному будівництві в Ужгороді і взагалі вони інженерна компанія.

Через директора Журавльова «Укргазпетролеум» також пов’язаний з людьми з оточення Курченка. Так, партнерами Журавлюва в фонді через його засновника – ГО «Розбудова» є Андрій Гаркуша та Олександр Динник.


Гаркуша входив до наглядової ради «Реал банку»  співпадає із ім’ям колишнього члена наглядової ради «Реал Банку» Курченка, а Динник очолював «Брокбізнесбанк», коли його власником став Курченко.
В обох кримінальних справах СБУ, де фігурують фірми з орбіти Курченка, досі не має підозрюваних. З рахунків «Укргазепетролеум» арешт знято.