Голова АМКУ провів переоформлення торгового центру у Вінниці з банку росіян, у якому він отримує мільйонні прибутки
25.06.2018   //  

Антимонопольний комітет 23 червня надав дозвіл компанії «Dragon Capital Investments Limited» (м. Нікосія, Кіпр) на придбання частки у статутному капіталі ТОВ «Аскор Компані» (м. Київ), що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління товариства. Про це повідомляється на сайті АМКУ.

«Аскор Компані» стало управляє торговим центром «Скай парк» у Вінниці з 2015 року. В 2014 році торговий центр був об’єктом корпоративного конфлікту, а його власник потрапив в процедуру банкрутства. Одним з його великих кредиторів був «Банк Кіпру», придбаний «Альфа-банком» – донькою російського банку Михайла Фрідмана та групи інших росіян.

За даними профільного видання Retailers, «Альфа-банк» на початку 2015 року одержав контроль над торговим центром.

Компанія «Dragon Capital» Томаша Фіала надає інвестиційно-банківські і брокерські послуги для корпоративних і приватних клієнтів. Відтак вона може представляти в операціях купівлі-продажу будь-чиї інтереси. «Dragon Capital» в 2018 році завершив купівлю ТРЦ «Victoria Gardens» у Львові, який перед тим також став об’єктом корпоративного конфлікту.

Засновником «Аскор Компані» є кіпрська фірма «Яношіко лімітед». За даними системи «Youcontrol», номінальним бенефіціаром кіпрської фірми з травня цього року значиться Хасліманн Лука Іван з Люксембургу, раніше бенефіціаром була кіпріотка Софія Аскаліду.

«Наші гроші» і журналісти «Vlasno.info» раніше з’ясували, що фірма «Яношіко лімітед» у вересні 2015 року взяла 1,90 млн грн. кредиту у «Альфа-банку». Заставою по цьому кредит були корпоративні права на ТОВ «Авто-Р», яке торгує автомобілями «Рено» у Запоріжжі.

Секретарської фірмою у «Яношіко» є компанія «Abacus (Secretarial) Limited», чиїм власником є офшор «Peveril Trade Ltd.».

За даними «Наших грошей», питання продажу «Скай парку» в АМКУ розглядав особисто голова Комітету Юрій Терентьєв. Документи по справі готували юристі фірми «Екво», у якій раніше працювала заступниця Терентьєва Марія Ніжнік.

У свою чергу Юрій Терентьєв пов’язаний з «Альфа-банком» фінансовими стосунками. Профільне видання «Деньги.уа» виявило, що голова АМКУ тримає всі свої накопичення у цьому банку і при цьому отримує у вигляді відсотків суми, що значно перевищують ринкові ставки за депозитами.

Як випливає з декларацій Терентьєва за 2016 рік, на двох його депозитних рахунках в «Альфа-Банк» сумарно перебувало понад 16,5 мільйона гривень в доларах та вітчизняній валюті.

Якби він тримав свої гроші під ринкові відсотки, то по валютному вкладу у розмірі $432 тис він міг би отримати $23 тис з розрахунку 5,25% річних. По гривневому вкладу у розмірі 5 млн грн. він міг би отримати 600 тис грн. з розрахунку 12% річних. Тобто сумарний дохід від депозитів склав би близько 1,2 млн грн.

Однак Терентьєв задекларував дохід від «Альфа банку» 2 млн грн., що на 800 тис грн., або майже вдвічі перевищило ринковий рівень відсотків по Україні.

При цьому в тому ж 2016 році АМКУ дозволив фірмі «Альфа-Груп ABH Holdings S.A., яка опосередковано володіє «Альфа-Банком», придбати 100% акцій ПАТ «Укрсоцбанк».

Після того Терентьєв продовжив тримати депозити в «Альфа-банку», у якому також тримає близько 13 млн грн. в різних валютах дружина голови АМКУ Ольга Лугова.

Нагадаємо, закон «Про запобігання корупції» визначає, що особи, уповноважені на виконання державних функцій, мають вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів.

Відповідно до Методичних рекомендацій щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, затверджених рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 29 вересня 2017 року №839, приватний інтерес – це-будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами.

Приватний інтерес у сфері службових/представницьких повноважень, що може вплинути або впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень, спричиняє виникнення реального або потенційного конфлікту інтересів.