«Фрезенівець» на закупівлі діалізних розхідників в Одесі понизив власний прайс у півтори рази
25.06.2018   //  

Один із дистриб’юторів німецького виробника витратних матеріалів для діалізу «Fresenius», ТОВ «Ренарт», в результаті аукціону «Одеської обласної клінічної лікарні» щодо закупівлі розхідників для перитонеального діалізу скинув свою цінову заявку до відмітки, у півтори рази нижчої від власних цін на ті ж матеріали для пацієнтів інших областей. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

6 квітня КУ «Одеська обласна клінічна лікарня» оголосила тендер на поставку витратних матеріалів для перитонеального діалізу очікуваною вартістю 43,03 млн грн.

Участь в аукціоні взяли дві компанії – ТОВ «Діавіта» («Baxter», США) та ТОВ «Ренарт» («Fresenius», Німеччина). У ході торгів «Діавіта» знизила свою цінову пропозицію з 36,11 млн грн до 32,86 млн грн (9%), тоді як «Ренарт» упав в ціні з 42,96 млн грн до 31,01 млн грн (28%).

Цінова пропозиція «Ренарту» за кожним із закуповуваних витратних матеріалів до та після аукціону у таблиці нижче.

Цінова пропозиція «Ренарту» до та після аукціону

Витратний матеріал Ціна до аукціону, грн/од з ПДВ Ціна після аукціону, грн/од з ПДВ Відносне відхилення, %
Баланс 1,5%, 2,3%, 4,25% глюкози 1,75 ммоль/л кальцію 2000 мл розчин для перитонеального діалізу 211,92 150,38 29
Дезінфекційний ковпачок Stay-Safe 20,31 19 6
Подовжувач для катетера Луер-Лок 32 см 914,34 913,78 0,06
Адаптер для катетера Луер-Лок 248,09 247,17 0,37
Катетер Тенькоффа Tenkhoff-Catheter 835 7274,23 7273,86 0,01

Порівняльний аналіз цін «Ренарту» після аукціону із цінами, закладеними у договорах із бюджетниками протягом березня цього року, свідчить, що на одеських торгах компанія понизила свій прайс на розчини у півтори рази. Так само дешевше постачальник оцінив і інші матеріали з переліку закуповуваних.

Цінова пропозиція «Ренарту» після одеського аукціону у порівнянні з тендерними цінами в інших областях

Витратний матеріал Ціна «Ренарту» після аукціону, грн/од з ПДВ Договірні ціни «фрезенівців» від березня цього року* Відносне відхилення, %
Баланс 1,5%, 2,3%, 4,25% глюкози 1,75 ммоль/л кальцію 2000 мл розчин для перитонеального діалізу 150,38 250,38 40
Дезінфекційний ковпачок Stay-Safe 19 26,75 29
Подовжувач для катетера Луер-Лок 32 см 913,78 988,68 8
Адаптер для катетера Луер-Лок 247,17 261,05 5
Катетер Тенькоффа Tenkhoff-Catheter 835 7273,86 7654,14 5

*У категорію «фрезенівців» в даному випадку відносимо компанії «Ренарт» та «Лінк-Медитал»: за даними «Наших грошей», левову частину препаратів для діалізу «Лінк-Медитал» імпортує через компанію «Neomed Global s.r.o.» (Чехія). У 2013-2014 роках одним із учасників «Неомеду» був Сергій Сумін – власник «Ренарту».

Додамо, «Одеська обласна клінічна лікарня» проводила закупівлю у форматі «європейських торгів», який передбачає відкриття цінових заявок учасників лише після проходження ними етапу прекваліфікації (перевірки усіх конкурсних документів, окрім цінової пропозиції, на відповідність вимогам тендерної документації) та аукціону.

Разом з «Діавітою» та «Ренартом» конкурсну пропозицію подавало також ТОВ «Лінк-Медитал» («Fresenius», Німеччина). За результатами перевірки конкурсних документів, замовник пропустив до аукціону заявки усіх трьох компаній.

Однак, «Діавіта» оскаржила в АМКУ допущення до торгів одного з конкурентів – «Лінк-Медитал». У своїй скарзі «Діавіта» з-поміж іншого зауважила, що дезінфекційний ковпачок виробника ТОВ «Юрія-Фарм», який пропонував «Лінк-Медитал», геометрично не сумісний з конектором перехідної трубки виробника Fresenius, який теж увійшов у склад тендерної пропозиції цього учасника. І навпаки – дезінфекційний ковпачок для перитонеального діалізу від «Fresenius» не сумісний з конектором подовжувача катетера від «Юрія-Фарм».

Сама пропозиція виглядала ось так:

Замовник відмітив, що «Лінк-Медитал» запропонував «продукцію двох цілісних систем, а саме “Система для перитонеального діалізу ДІАВІТЕК ПД” (українського виробництва, «Юрія-Фарм») та “Система для перитонеального діалізу stay-safe” (німецького виробництва, «Fresenius»)».

Колегія встановила, що згідно із інформацією, поданою у спірній довідці «Лінк-Медитал», учасник не пропонував дві цілісні системи, а за кожною з трьох позицій передбачав можливість запропонувати продукцію двох різних виробників.

Виходячи з умов додатку 3 тендерної документації, йдеться у рішенні Колегії, ТОВ «Лінк-Медитал» мало надати підтвердження сумісності матеріалів обох виробників, однак не надало його. Тому замовник мав відхилити пропозицію цього учасника як таку, що не відповідає вимогам тендерної документації.

Те саме стосується підтвердження сумісності перехідних трубок з адаптером до катетера, з конекторами подвійних мішків з розчинами та дезінфекційними ковпачками двох різних виробників – учасник не надав документального підтвердження їх сумісності.

Крім того, скаржник відмітив, що в інструкції до адаптера від «Fresenius» вказано, що адаптер має приєднуватись лише до подовжувача типу Луер-лок stay safe і не повинен використовуватися в інших цілях, ніж вказаних. Тобто, його не можна використовувати для приєднання подовжувача катетера виробника ТОВ «Юрія-Фарм»

Замовник апелював до того, що у інструкції відсутня інформація про «не повинен використовуватися в інших цілях, ніж вказаних».

Колегія встановила, що інструкція містить таку інформацію: «Катетерний адаптер Luer-Lock має бути з’єднаний із зовнішньою частиною перитонеального катетера. Адаптер пристосований для з’єднання з будь-яким подовжувачем катетера Luer-Lock stay-safe». На цій основі уповноважені прийняли рішення про невідповідність тендерної пропозиції «Лінк-Медитал» у цій частині, адже учасник документально не підтвердив спірної сумісності згаданих матеріалів, і врешті зобов’язали замовника відхилити конкурсну заявку компанії.

Нагадаємо, на початку червня стало відомо, що МОЗ у рамках договірних відносин із міжнародною організацією «Crown Agents» щодо поставки витратних матеріалів для діалізу замовляє розхідники від «Fresenius» подекуди із переплатою до 22% навіть у порівнянні з цінами від українських дистриб’юторів, які закуповують товари через «прокладки».

Ціни на розхідники за фінальною пропозицією ТОВ «Ренарт» на одеських торгах та ціни, закладені у кошторисі між МОЗ та організацією «Crown Agents»

Витратний матеріал Ціна після аукціону, грн/од з ПДВ Договірна ціна між МОЗ та Краун Відносне відхилення, %
Баланс 1,5%, 2,3%, 4,25% глюкози 1,75 ммоль/л кальцію 2000 мл розчин для перитонеального діалізу 150,38 290,35 48
Дезінфекційний ковпачок Stay-Safe 19 27,89 32
Подовжувач для катетера Луер-Лок 32 см 913,78 1001,29 9
Адаптер для катетера Луер-Лок 247,17 271,66 9
Катетер Тенькоффа Tenkhoff-Catheter 835 7273,86

 

Раніше «Наші гроші» описали схему щодо формування штучної маржі на імпорті лікарських засобів через «непрямі контракти». Суть її полягає у тому, що дистриб’ютори не укладають прямий договір з виробником, а закуповують препарати у іноземної фірми-«прокладки», яка ще до кордону України штучно підвищує ціну. Тільки після цього товар потрапляє в Україну і йому додають дозволену законом торгівельну націнку у вигляді 10% від митної вартості товару та 7% ПДВ (детальніше у матеріалах «Контррозвідка і діалізні заробітки» та «Діалізна маржа для СБУ»).

Юлія Костюк, «Наші гроші»