Журило налагодив випуск сигарет з фальшивими акцизками в Жовтих Водах
22.06.2018   //  

Фабрика “Юнайтед Табако”

Тютюнова фабрика в Жовтих Водах (Дніпропетровська обл.), що належить ТОВ «Юнайтед Табако», випускає частину сигарет з підробними акцизними марками.

Про це йдеться в розслідуванні Максима Савчука для програми «Схеми».

«Юнайтед Табако» відкрила тютюнове виробництво на території колишнього заводу в Жовтих Водах, продукція фабрики нині одна з найдешевших в Україні. При акцизі на сигарети з фільтром в розмірі 15,46 грн/пачка, їх сигарети марки «Pull» в роздріб продаються по 17-20 грн/пачка.

В Міністерство фінансів були відправлені на дослідження 11 пачок сигарет «Pull». Перевірка показала, що в цій партії оригінальна акцизна марка була наклеєна тільки на одну пачку. Більш ретельний аналіз Київського інституту судових експертиз довів, що мінімум одна пачка сигарет з фальшивою акцизною маркою була виготовлена на обладнанні тютюнової фабрики з Жовтих Вод.

«Юнайтед табако» засноване в 2016 році. Директором фірми є В’ячеслав Вершута, засновник – британська компанія «Alderton Business LLP». Її на 25% контролює киянка Ольга Кіро, а на 75% – жителька Жовтих Вод Олена Бойко.

В лютому 2018 року на Youtube було викладено сюжет телеканалу «Жовта річка» про відкриття тютюнової фабрики в Жовтих Водах. В сюжеті було показано, що запуск підприємства відбулося за сприяння народного депутата Олега Кришина («Народний фронт»). Тепер він запитання про фабрику називає провокацією.

Вивіска місцевого осередку «Народного фронту» висить і на вхідних дверях фабрики «Юнайтед Табако».

Микола Журило

В згаданому сюжеті «Жовтої річки» заступником директора з загальних питань «Юнайтед Табако» названий  Микола Журило.

Це рідний брат Руслана Журила, який раніше очолював державне підприємство «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» і якого Національне антикорупційне бюро підозрює в масштабних розкраданнях на підприємстві разом із екс-депутатом та одним зі спонсорів партії «Народний Фронт» Миколою Мартиненком.

Брати також приймали участь в акція «Народного фронту», Микола Журило отримав подарунковий пістолет від міністра Арсена Авакова, який входить до керівництва цієї політсили.

Фото Арсен Аваков нагородив Миколу Журила пістолетом “Форт”

Співзасновниця «Юнайтед Табако» Олена Бойко була бізнес-партнеркою екс-директора «СхідГЗК» Сергія Дробота, а за часів керування «СхідГЗК» Русланом Журилом постачала на підприємство сталь. За даними «Наших грошей», фірма Олени Бойко «Світ сталі» отримала тендерів на «Схід ГЗК» на півмільярда гривень. Згаданий Журило довгі роки працював віце-президентом у Сергія Дробота на підприємстві.