Верховний Суд відправив на новий розгляд справу екс-генерала Лантвойта, справу щодо якого суд торік закрив
22.06.2018   //  

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду відправив на новий розгляд справу колишнього директора Департаменту матеріально-технічного забезпечення Адміністрації Державної прикордонної служби України Олега Лантвойта, обвинуваченого в отриманні хабара. Про це свідчить постанова від 13 червня.

Касаційний суд задовольнив скарги прокурорів, скасував ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 18 липня 2017 року і призначив новий розгляд в суді апеляційної інстанції.

Як зазначено у постанові, апеляційний суд під час розгляду справи Лантвойта допустив ряд істотних порушень вимог кримінального процесуального закону. Зокрема, апеляційний суд надав свою оцінку показанням 22 свідків, безпосередньо не викликавши жодного з них та не допитавши. Також апеляційний суд залишив без задоволення клопотання про допит свідків консультантів-експертів з СБУ.

Апеляційний суд в порушення вимог закону щодо необхідності безпосередньо сприйняти та оцінити докази не дослідив вилучені під час обшуку 07.08.2014 за юридичною адресою ТОВ «Виробниче підприємство «Комапнія Дісі» речі та документи, надав їм власну оцінку в ухвалі та вказав, що висновки суду першої інстанції щодо них є припущеннями.

Крім того, апеляційний суд визнав недопустимими як докази аудіо-відеозаписи та протоколи спостереження, хоча у справі є підтвердження видачі відповідних судових ухвал для проведення цих оперативних заходів.

Касаційний суд вказав, що при новому розгляді суду необхідно дослідити обставини кримінального провадження, керуючись законом, оцінити докази з точки зору належності, допустимості, достовірності, а їх сукупність – з точки зору достатності та взаємозв’язку, після чого ухвалити законне й обґрунтоване судове рішення.

Постанова Верховного Суду є остаточною і оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, 3 листопада 2015 року екс-керівник департаменту матеріально-технічного забезпечення ДПСУ Олег Лантвойт був засуджений до 10 років позбавлення волі з конфіскацією, забороною займати організаційно-розпорядчі посади на 3 роки і позбавленням звання генерал-лейтенант.

Суд визнав його винним в отриманні 349 тис грн неправомірної вигоди від фактичного керівника ТОВ Виробничий концерн «Компанія ДіСі» Олексія Сігала за сприяння у перемозі на тендері із закупівлі 4100 спальних мішків для військовослужбовців (при чому частина спальних мішків була доставлена до початку торгів) за завищеною на 470 грн ціною за штуку.

18 липня 2017 року Апеляційний суд м. Києва скасував вирок Дарницького райсуду м. Києва і закрив кримінальне провадження щодо Лантвойта у зв’язку з невстановленням достатніх доказів для доведення його винуватості і вичерпаності можливості їх отримати.

З 3 листопада 2015 року до 18 липня 2017 року Лантвойт перебував у СІЗО.