Ляшківській лобіст Хмельницького-Ахметова хоче на сім років закріпити надприбутки з «зеленого тарифу»
22.06.2018   //  

В Верховній Раді зареєстровано черговий законопроект, яким пропонується зберегти на найближчі два роки високі «зелені тарифи» на електроенергію альтернативної генерації, а потім ще п’ять років не впроваджувати аукціони, спрямовані на зменшення тарифів.

Відповідні норми прописані у законопроекті №8449-1, зареєстрованому в Верховні раді 20 червня.

Співавтор законопроекту Віктор Галасюк (Радикальна Партія Ляшка) назвав головними новаціями введення аукціонів для альтернативної енергетики з 2025 року. Такі аукціони означають, що можливість будувати сонячну чи вітрову електростанцію отримає той, хто запропонує найнижчий тариф.

Українські «зелені тарифи» на рівні 15 євроцентів за кВт*год зараз є найвищими в Європі серед усіх країн навіть з більшою потужністю економіки. В Німеччині на початку червня було проведено аукціон на сонячні станції, за результатами якого тарифи склали від 4 до 5 євроцентів.

В законопроекті пропонується, що нинішній високий тариф буде збережено щонайменше до 2020 року. Тоді їх пропонують зменшити лише на 20% і вони діятимуть ще п’ять років до введення аукціонів.

Разом з тим передбачена можливість для підвищення тарифів при використанні українського обладнання.

Ще один співавтор законопроекту Максим Єфімов (БПП) пояснив небажання вводити тарифні аукціони тим, що вони загальмують розвиток вітряної енергетики, як це було в Німеччині.

При цьому Єфімов є співвласником ТОВ «Фурлендер Віндтехнолоджі» разом з бізнесменом Олегом Мкртчаном (ІСД). Ця фірма виробляє на заводі у Краматорську обладнання для вітряних електростанцій. Таким чином, Єфімов є безпосереднім бенефіціаром норми про підвищення «зеленого тарифу» за рахунок використання українського обладнання.

Віктор Галасюк до обрання нардепом був керівником ТОВ «Біонік Хілл». Ця фірма належить крупному бізнесмену Василю Хмельницькому, який зараз будує сонячні електростанції в Димерці Київської області, а також Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Виконавчий комітет Радикальної Партії Ляшка цього року очолив Юрій Зінченко, топ-менеджер групи «Метінвест» Ріната Ахметова. У свою чергу Ахметов також займається розбудовою сонячних і вітряних електростанцій.

Окрім них великі проекти в сонячній енергетиці у південних остях України зараз ведуть дружина міністра МВС Арсена Авакова з його партнером Ігорем Котвіцьким («Народний фронт»). Також велику СЕС в Хмельницькій області будує компанія ICU, що обслуговує президента Петра Порошенка.

«Зелені» тарифи є складовою загальної ціни електроенергії і оплачуються за рахунок тарифів на електроенергію для споживачів (населення та промисловість). «Зелені» тарифи були однією із причин підвищення тарифів на електроенергію для населення у 2015 році.

«Зелені» тарифи були введені в Україні у 2009 році, їх особливістю є те, що вони у декілька разів є вищими від звичайних тарифів та зафіксовані у євро. Введення цих «зелених» тарифів пов’язували із братами Клюєвими, які першими збудували ряд крупних сонячних станцій на півдні України.

Законопроект №8449-1 є альтернативним до законопроекту №8449, який був зареєстрований в раді на два тижні раніше. Той законопроект пропонує зберегти нинішні високі «зелені тарифи» до 2020 року, після чого впровадити тарифні аукціони. При цьому для власників крупних СЕС буде збережена можливість отримувати високий тариф поза аукціонами, якщо вони формально подробляться свої станції на окремі блоки потужністю до 10 МВт.