«Київводоканал» замінив і сховав кошториси від «прокладки» з паршивими насосами за 19 мільйонів
22.06.2018   //  

ПрАТ «АК «Київводоканал» 29-30 травня внесло зміни до двох договорів із ТОВ «СК Групс» про реконструкцію систем дозування коагулянту на ОВС-3 та ОВС-1 Деснянської водопровідної станції на загальну суму 18,87 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Левову частку вартості грудневої закупівлі становила вартість насосів. Наприклад, по ОВС-3 на комплектну станцію дозування розчинів коагулянтів припадало 7,62 млн грн. із загальної суми підряду 9,75 млн грн.

Замовлені насоси Grundfos 2 DMX 765-3/2 не задовольняли вимогам тендеру. Раніше «Київводоканал» двічі намагався провести торги на реконструкцію цієї станції, і в ході оскаржень в АМКУ вказав, що ці насоси не відповідають технічним вимогам по тиску.

Нині ж обидва договори змінили через «покращення якості предмета закупівлі». Причому самі додаткові угоди, якими це було зроблено, не оприлюднені у «Прозорро». Натомість замовник опублікував лише звіти про внесення змін до договорів. У цих звітах сказано, що договірна ціна і розрахунки викладені у новій редакції, яка додається до додаткових угод, тоді як решта умов договорів включно з вартістю залишилася незмінною .

Таким чином, замовник міг замінити згадані насоси та інше обладнання і матеріали в кошторисах як на краще, так і на гірше за технічними параметрами. Нові договірна ціна і розрахунки не оприлюднені, тому пересвідчитись у тому чи іншому варіанті неможливо.

Нагадаємо, виграш торгів із пропозицією одного товару (якісного і дорогого) та подальше постачання іншого (дешеве і неякісне) у змові з замовником є одним зі способів обійти «Прозорро» і закон «Про публічні закупівлі». Наприклад, торік КУ «Обласна база спеціального медичного постачання» Житомирської обласної ради і ТОВ «Білімед» додатковою угодою замінили постачання для хворих на ниркову недостатність німецької медтехніки на єгипетську.

При цьому на тендерах «Київводоканалу» насоси вже не відповідали технічним вимогам.

Як переможець «СК Групс», так і єдиний конкурент ТОВ «НПП Лаваль» зареєстровані у Дніпрі. Засновниками «Лавалю» є Ірина Філатова та колись прописаний із нею в одній квартирі екс-керівник дніпропетровського «Облводоканалу» Валерій Молочков.

«СК Групс» зі статутним капіталом 1 тис грн. записано на директора Олександра Степанишина з Рівненщини. Фірма неодноразово фігурувала у кримінальних провадженнях про сумнівне поводження з бюджетними коштами. Наприклад, у провадженні №12015040000000707 серед кількадесят фірм, які отримали гроші від компанії «Омега СК». Ця фірма була підрядником Дніпропетровської ОДА із реконструкції систем водопостачання села Романкове, і з нею підписали акти виконаних робіт із завищеними об’ємами та вартістю.

На вищевказані тендери «Київводоканалу» «СК групс» не подала фінансову звітність.

Представником «СК Групс» на тендерах виступає Євгеній Магонець, який на виборах 2012 року був офіційним представником дніпропетровського бізнесмена Олександра Конопелькіна (ТОВ «Альбатрос», «Україна-Вперед» Наталі Королевської).

Загалом із лютого 2017 року переможець отримав підрядів на 21,08 млн грн., з яких дані два замовлення «Київводоканалу» – найбільші.