Генпрокуратура зайнялась «чорними» коштами «Київтранспарксервісу» на приховуванні паркомісць
22.06.2018   //  

Генпрокуратура розслідує факти можливих зловживань службовцями КП «Київтранспарксервіс», в результаті чого бюджет недоотримав десятки мільйонів гривень. Про це написала Анна Камєліна у «KиевVласті».

Слідчі встановили, що у 2017 р. Північний офіс Держаудитслужби перевірив комунальне підприємство. Аудитори виявили, що у 2014-2017 рр. керівництво «Київтранспарксервісу» укладало з приватними фірмами договори про надання права на експлуатацію паркувальних місць, до яких вносили недостовірні відомості. Після перевірок і обмірів парковок з’ясувалося,  що вони вміщають в себе значно більшу кількість місць для автомобілів, ніж передбачено договорами.

В матеріалах справи йдеться, що «факти системної корупції у КП «київтранспарксервіс» полягають у тому, що окремі фірми увійшли в злочинну змову зі службовцями «Київтранспарксервісу», щоб отримати неконтрольований державою та комунальним підприємством дохід (так звані «чорні обігові кошти»), вказуючи в договорах значно нижчу кількість паркомісць замість їх реальної кількості, які використовуються підприємствами.

В ході розслідування ГПУ встановила: наразі щонайменше 17 паркувальних майданчиків передані в експлуатації низці компаній: ТОВ «Свічадо арт», ТОВ «Сонар ТМ», ТОВ «СтарТайм-плюс», ТОВ «Сл-плюс» та ТОВ «АВС – гарант сервіс». В матеріалах справи зазначено, що фактично цими фірмами керує одна особа. Видання встановило, що бенефіціаром усіх підприємств є Олена Федоренко.

Крім того, в прокуратурі впевнені, що перший заступник директора КП «Київтранспарксервіс», яким наразі є Андрій Воробйов, пов’язаний з Федоренко.

Як повідомляється в матеріалах справи, в ході розслідування стався інцидент. Правоохоронці отримали постанову Печерського райсуду Києва на проведення позапланової перевірки КП «Київтранспарксервіс», щоб обстежити парковки. У травні 2018 року комісія в складі представників СБУ, Держаудитслужби, Департаменту земельних ресурсів та Департаменту транспортної інфраструктури КМДА спробувала перевірити парковку по вул. Вишняківська, 1, яка знаходиться в користуванні «Сонар ТМ». Водночас, на представників комісії було скоєно напад групою осіб, які, за даними слідчих, пов’язані з користувачем парковки по вул. Вишняківська, 1.

У ГПУ припускають, що саме заступник директора КП «Київтранспарксервіс» у змові з групою осіб міг організувати цей напад, щоб зупинити проведення позапланової ревізії та обстеження парковок, які контролюються Оленою Федоренко. Таким чином, він, імовірно, намагався приховати власну злочинну діяльність, в тому числі, і зловживання, допущені іншими керівниками комунальників.

Суд надав слідчим доступ до документації КП «Київтранспарксервіс» щодо парковок.

Видання також нагадало, що в 2016 році київські активісти просили ГПУ провести розслідування фактів незаконної діяльності парковок і збору з них «сірої» готівки. За розрахунками активістів, в столичний бюджет через нелегальні парковки щорічно не надходить близько 170 млн грн.

У 2018 році нардеп Олена Сотник («Самопоміч») повідомляла, що КП «Київтранспарксервіс» втрачає десятки мільйонів гривень через відсутність контролю за діяльністю орендарів комунальних паркувальних майданчиків.

У січні 2018 року т.в.о. директора КП «Київтранспарксервіс» було призначено Олександра Німаса. У період з 2016 року це підприємство змінило трьох керівників – його очолювали Олександр Шестаков, Валентин Касапчук і Артем Шамрай.