ДАСУ попросила у Гройсмана 17 мільйонів на моніторинг тендерів аудиторами з зарплатою меншою від офіціантів
22.06.2018   //  

Державна аудиторська служба України пропонує уряду виділити їй в 2018 році для моніторингу державних закупівель 17,41 млн грн.

Відповідний проект постанови Держаудитслужба внесла на урядовий комітет 21 червня.

В пояснювальній записці служба вказала, що законом «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 року Держаудит наділено було новими функціями – моніторингом публічних закупівель. В грудні 2017 року Кабмін прийняв зміни до закону, якими розписав порядок здійснення цього моніторингу. Планувалося, що протягом трьох місяців з набрання чинності змін будуть сформовані умови для відслідковування Держаудитслужбою державних тендерів.

До пояснювальної записки аудитори надали свої розрахунки, за якими їм потрібно додатково збільшити штат на 93 працівника з середньою щомісячною зарплатнею в 10 735 грн. В Держаудитслужбі порахували, що їх один працівник буде одночасно здійснювати до 5 закуупівель, або в рік проведе моніторинг 75 тендерів. Таким чином, буде проведено аудит найбільш ризикових закупівель, або 10% від їх загальної кількості.

При узгоджені позицій ініціативи Держаудитслужби розкритикували Мінфін, Мінюст та урядові експерти. Вони заявили, що розроблений проект документа суперечить постанові уряду «Про ефективне використання коштів» від 11.10.2016 року. В експертному висновку сказано, що тільки цього року з бюджету на зарплати та технічне оснащення нових працівників Держаудитслужби потрібно буде виділити 17,41 млн грн.

Крім того, Мінфін вказав, що станом на початок 2018 року в Держаудитслужбі налічувалося 719 вакансій. У відповідь та підтвердила, що станом на початок травня були вакантними 553 штатні посади, але переважно іншої спеціалізації.

При узгодженні позицій зауваження Мінфіну не були враховані.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України звинувачує голову Держаудитслужби Лідію Гаврилову в незаконному збагаченні і декларуванні недостовірної інформації. Спеціалізована антикорупційна прокуратура в цій справі не змогла в суді добитися відсторонення Гаврилової від посади. Тоді в суд прийшов лист Секретаріату Кабміна на підтримку Гаврилової, де просилося залишити її на посаді через «новаторський підхід до вирішення питань».

Секретаріат Кабміну, який підготував лист на підтримку Гаврилової, очолює Олександр Наєнко. Раніше він був радником Володимира Гройсмана, коли той займав посаду віце-прем’єра, а також очолював його секретаріат під час спікерства в Верховній Раді.

Відмітимо, що раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман дав доручення Держаудитслужбі, яка підконтрольна уряду, провести аудит Антимонопольного комітету України.