Апеляція підтримала скасування ДПТ Микільскої Слобідки, де «Київміськбуд» вже будує «Каховську»
22.06.2018   //  

Київський апеляційний адмінсуд залишив в силі рішення Окружного адмінсуду міста Києва про визнання незаконним та скасування Детального плану території (ДПТ) Микільської Слобідки, де ПАТ «ХК «Київміськбуд» будує житловий комплекс «Каховська». Про це йдеться в рішенні суду, відео промови якого розмістив у себе на сторінці в Фейсбук активіст Олексій Кравчук.

20 грудня 2016 року Київрада прийняла рішення про затвердження Детального плану території Микільська Слобідка, що включає вулиці Панельна, Челябінська, залізничні колії, вулиці 1-у Садову, Садово-Набережну в Дніпровському районі Києва.

Детальний план було затверджено на підставі договору про розробку ДПТ від 25 січня 2015 року, укладеного між Департаментом містобудування та архітектури КМДА (Замовник), ТОВ «Акрон Інвест» (Інвестор) та ТОВ «Терра Проджект» (Виконавець). Затверджений ДПТ Микільської Слобідки дозволив забудовнику «Київміськбуду» будувати житлові багатоповерхівки.

Водночас, орган самоорганізації населення «Комітет мікрорайону «Микільська Слобідка», ГО «Микільська Слобідка» звернулися до Окружного адмінсуду Києва з позовом про визнання незаконним та скасування рішення Київради про затвердження ДПТ, вважаючи, що воно було прийнято з порушеннями.

Суд встановив, що, по-перше, Завдання на розробку проекту ДПТ не було погоджено, зокрема, замголови КМДА, відповідно не було підстав для розроблення цього містобудівного документа.

По-друге, ДПТ, ставлення до якого у багатьох киян було негативне, не пройшов належної процедури громадських слухань. А оголошення про слухання нібито щодо ДПТ Микільської Слобіди, розміщених 26.01.2016 в газеті «Хрещатик», стосувалося іншого ДПТ – по вул. Степана Сагайдака, 101.

По-третє, ДПТ Микільська Слобідка суперечить Генплану Києва. Проектний план графічного матеріалу ДПТ передбачає територію багатоквартирної багатоповерхової житлової забудови в межах частини кадастрового кварталу № 66:044, що межує із вул. Челябінською, яка, згідно з Генпланом, відноситься до комунально-складської території.

По-четверте, згідно з будівельними нормами, щільність населення житлового комплексу повинна бути у межах 180-450 люд./га. Втім, згідно з затвердженим Київрадою ДПТ, вона становить 850 осіб/га. В свою чергу, КМР не спростувала, що щільність населення в межах ДПТ Микільська Слобідка становить 450 людин/га, а не 850 осіб/га.

По-п’яте, Київрада з порушенням змінила в своєму ж рішенні «Про затвердження міської програми створення (оновлення) містобудівної документації у м. Києві» від 13.11.2013 пункт «ДПТ в межах Броварського проспекту, залізничної колії та вулиці Степана Сагайдака» на «ДПТ місцевості Микільська Слобідка, що включає вулиці Панельна, Челябінська, залізничні колії, вулиці 1-шу Садову, Садово-Набережну».

Суд також звернув увагу, що затверджений ДПТ порушує права громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля та умови проживання, оскільки перевантаження трубопроводів холодного та гарячого водопостачання, опалення, газопроводу, кількості транспорту може призвести до надзвичайних ситуацій. В результаті суд позов задовольнив, а апеляція залишила рішення в силі.

Як зазначається на сайті «Київміськбуду», на території площею 4,4 га по вул. Каховська, 60 розміститься комплекс «Каховська»  із п’яти 26-поверхових будинків, що складається з 4-х односекційних та п`ятого — восьмисекційного будинку. За рік, поки активісти намагалися в суді скасувати ДПТ, забудовник швидко будував багатоповерхівки.

Будівництво ЖК «Каховська» станом на червень 2018 року

Засновниками ТОВ «Акрон Інвест» є британська компанія «Голд вінг інвестмент ЛТД», компанія з Белізу «Севен хіллс менеджмент лімітед», ТОВ «Мастербуд», бенефіціари Орхан Атмаджа, Андрій Манжелей, керівник Олеся Севастянова. За даними ЗМІ, Манжелей є племінником бізнесмена Леоніда Юрушева, у чиїх фірмах працював заступник голови КМДА Олександр Спасибко.

«Терра Проджект» заснував В’ячеслав Володимирович Бондарчук. Особа з таким ПІБ у 2008 р. була директором Відкритого недержавного пенсійного фонду «Тайгер Санні». На той час цим фондом володіло КУА «Тайгер Ессет Менеджмент», співвласницею якого була Людмила Івасюк. Донька останньої Дарина Івасюк до вересня 2012 року була партнеркою по ТОВ «Габбро Плюс» Андрія Вавриша, який був заступником директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА.

З 2016 року Департамент містобудування та архітектури КМДА очолює Олександр Свистунов.