«Укрзалізниця» за допомоги «Ернст енд Янгу» змінила збиток на прибуток
21.06.2018   //  

ПАТ «Українська залізниця» в 2017 році отримала 114,55 млн грн. чистого прибутку, тоді як роком раніше підприємство показало збиток у сумі 7,32 млрд грн.

Про це свідчить річний звіт за 2017 рік «Укрзалізниці», який було винесено на затвердження на засіданні уряду 20 червня. Копія документу є у розпорядженні “Наших грошей”.

«Укрзалізниця» показала збільшення доходу від перевезень на 11% до 73,94 млрд грн., паралельно з цим на 6% зросла собівартість – до 67,45 млрд грн.

Підприємство вказало, що минулого року на 9% обновило парк локомотивів і в 2,5 рази обновили парк вантажних вагонів, яких було придбано та побудовано 2721 шт. Також було придбано 50 пасажирських вагонів, що в 5,5 раз більше, ніж в 2016 році.

Проект урядової постанови передбачає зменшення відсотку дивідендів, які будуть виплачені  до державного бюджету «Укрзалізницею». Якщо раніше в бюджет мало виплачуватись 75% чистого прибутку, то тепер розмір виплати зменшено до 30% і сума дивідендів державі складе 33,16 млн грн. Інші 70% прибутку (77,37млн грн.) будуть спрямовані на покриття збитків минулих років.

Виплату дивідендів заплановано здійснити до 30 червня.

При узгодженні позицій Мінфін вказав, що зниження відсотка виплат дивідендів призведе до зменшення відрахувань до бюджету на 51 млн грн. Міністерство юстиції також критично висловився про направлення 70% прибутку на покриття збитків, вважаючи цю цифру завищеною.

Також до проекту урядової постанови міністрам було роздано на затвердження звіт правління «Укрзалізниці» та запропоновано визнати роботу топ-менеджерів підприємства минулого року задовільною. Ці документи підготовлено для проведення щорічних зборів акціонерів, дата яких не вказана.

«Укрзалізниця» вказала, що представлена уряду фінансова звітність підготовлена разом з висновками незалежного аудитора ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги». Ця фірма представляє в Україні компанію «Ernst & Young» із так званої «великої четвірки аудиторів». Саме аудитори «Ернст Анд Янг» нині готують для уряду приватизацію ПАТ «Центренерго»,а раніше провели аудити низки державних компаній, серед яких «Нафтогаз», націоналізований «Приватбанк», «Украерорух» та інші. У «Ернст енд Янг Аудиторські послуги» тривалий час працював Андрій Довбенко, якого нині ЗМІ називають «смотрящим» за Міністерством юстиції.