Дніпро заплатить 73 мільйони за «Правобережне» сміттєзвалище партнерів Тимошенко і Коломойського
21.06.2018   //  

Комунальне підприємство «Еко Дніпро» Дніпровської міської ради 13 червня за результатами тендеру замовило ТОВ «Дніпроековтор» будівництво сміттєзвалища на околиці Дніпра за 73,02 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року збудують четвертий пусковий комплекс першої черги «Комплексу раціонального використання та зберігання побутових відходів «Правобережний» на території Новоолександрівської сільради Дніпровського району. Влаштують автодорогу, внутрішньо-майданчикові мережі, котлован складування, спостережні свердловини, біоставки, дренаж фільтрату, вагон-побутовку, туалет-септик і вентиляційні колони.

Підсумкова відомість ресурсів та кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення. На заробітну плату піде 1,83 млн грн., тобто 3% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 2% – 1,52 млн грн. Ціна угоди на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 74,13 млн грн.

«Дніпроековтор» через ТОВ «Укрекобуд-М» належить Микиті Завгородному та адвокату Олександрі Август із Дніпра, директором є Віктор Шувалов. Торік «Дніпроековтор» без конкуренції отримав два невеликі підряди на розбудову «Правобережного» сміттєзвалища на 2,70 млн грн., договори щодо яких і принесло зараз на підтвердження досвіду.

У профілі фірми «Дніпроековтор» на електронному майданчику вказано контактні дані, серед яких адреса електронної пошти olhatymchuk@ukr.net.

Ольгою Євгенівною Тимчук звати провідного юрисконсульта нинішнього замовника – КП «Еко Дніпро», яке з 2016 року очолює Едуард Мєшковський.

За даними системи «YouControl», у 2016 році засновник переможця «Укрекомбуд-М» належав Денису Чепуру. А той у свою чергу в 2015 році керував ТОВ «Альтерра Еко». Як пише видання «Інформатор», саме компанія «Альтерра Еко» вклала в облаштування «Правобережного» 6 млн грн. і хазяйнує за договором аутсорсингу на землі полігону.

Засновниками маріупольської «Альтерра Еко» значаться Яніна Басиста і кіпрський офшор «Ей Ем Джі Глобалпроджект Лімітед», а кінцевими бенефіціарами – Ціцеккос Міхалакіс (Tsitsekkos Michalakis) із Кіпру та Олександр Гравець (Alexander Gravets) із Канади.

Екс-дніпровець Олександр Гравець у 1990-их роках був партнером Юлії Тимошенко та Павла Лазаренка по компанії «Корпорація Український Бензин» («КУБ»), пізніше перереєстрованій як «Єдині енергетичні системи України» («ЄЕСУ»). В той період «ЄЕСУ» займалось корупційною діяльністю на ринку газу України, і за це у 2006 році Лазаренко був засуджений до тюремного ув’язнення в США.

Кіпрський адвокат Ціцеккос Міхалакіс фігурує у схемі власності ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1». За даними «Медианяни», торік на нього були заведені 17,8% акцій «1+1», кінцевим бенефіціаром яких був екс-губернатор Дніпропетровщини Ігор Коломойський.

Крім того, Міхалакіс значиться кінцевим бенефіціаром столичного ТОВ «Овід Вінд ІІІ» з Віктором Куртєвим і криворізького ПАТ «Кривбасзалізрудком» із Рінатом Ахметовим.

Єдиним конкурентом на вищевказаному тендері було кам’янське ТОВ «Комунальник» Максима Бондаренка і Світлани Кучер. Керує ним Володимир Чорнолевський – чоловік Ірини Чорнолевської, яка очолює Управління праці та соціального захисту населення Амур-Нижньодніпровської районної у місті Дніпрі ради.

Донедавна засновниками були Денис Тємєров і Наталія Царьова, до того – Олена Чухно і Ксенія Шипуліна, а ще раніше – Артем Резнік, який володіє ТОВ «Дніпроспецліфтсервіс» із Дмитром Гриньовим.

Суперник є співзасновником ТОВ «Бетаком-Д» разом з Олександром Бабановим, а воно у свою чергу виступає засновником ТОВ «АТЦ» із тими ж Шипуліною і Чухно.