Залізничники повторили схему з «прокладками», по якій НАБУ їх вже підозрює в переплаті півмільярда
20.06.2018   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» планує закупити у ТОВ «Кренделз»  стрілочні переводи і запчастини до них на загальну суму 625 млн грн.

По це пише «Залізниця без корупції» з посиланням на дані системи «Прозорро».

«Кренделз» перемогло у всіх 52 лотах трьох відповідних тендерах залізниці. Його єдиним  конкурентом було ТОВ «Дніпрозалізничпосатчання».

Минулого Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відкрило кримінальну справу за результатами закупівлі стрілочних переводів та запчастин до них у «Крендлз» та «Дніпрозалізничпостачання» загальною сумою 1,3 млрд грн. Слідство підозрює, що вартість продукції була завищена на 40% в результаті проведення фіктивних тендерів з підставними компаніями.

НАБУ звинуватило посадовців залізниці в тому, що вони достеменно знали той факт, що єдиним акредитованим виробником стрілочних переводів для Укрзалізниці є ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод», проте не провели переговорну процедури закупівлі у єдиного виробника, як того вимагає законодавство. Натомість на тендер були виставлені два посередника, з продукцією того ж ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод», але вже з націнкою в 35-40%. В результаті, за даними слідства, переплата склала біля півмільярда гривень.

Від «Наших грошей»

Засновниками «Дніпрозалізничпостачання» є колишній акціонер «ДнСЗ» Дмитро Абрамов та екс-засновник нині ліквідованого ТОВ «Торговий дім «Дніпропетровський стрілочний завод» Володимир Рева. «Дніпрозалізничпостачання» і сам завод виробник фігурували у кримінальній справі Генпрокуратури по закупівлі залізницею стрілочних переводів у 2014 р.

Кінцевими бенефіціарами «Крендлз» вказані Роман Бураков, Вікторія Анпілогова, Альоша Котова, Микола Красношлик, Олександр Величкін (відомий як менеджер корпорації «Веста»), Юрій Смик (відомий як начальник відділу МТЗ дирекції «Автотранспошта» УДП «Укртранспошта», раніше очолював ДП «Служба міжнародних автомобільних перевезень» та був заступником начальника головного управління будівництва та архітектури Дніпропетровської ОДА).