Прокурор пом’якшив хабарникам-податківцям звинувачення і суд їх амністував
20.06.2018   //  

Гуляйпільський районний суд (Запорізька область) призначив трьом колишнім мелітопольским податківцям і їхньому спільнику штрафи, а потім амністував всіх крім старшого слідчого. Про це написали «Наші гроші. Запоріжжя» з посиланням на вирок суду від 7 червня.

Згідно з матеріалами справи, до заступника начальника управління фінансових розслідувань Мелітопольської об’єднаної державної податкової інспекції Володимира Михайлова у 2013 році звернувся родич власників ТОВ «Термоліт-плюс», ТОВ «Термолітмаш» та ТОВ «Термоліт» Абакар Ісаєв, щоб дізнатися про хід та результати розслідування відкритих стосовно цих фірм кримінальних проваджень за ухилення від сплати податків.

У ході розмови, Михайлов запропонував закрити провадження за хабар у 500 тис грн., у іншому ж випадку обіцяв наново призначити судово-бухгалтерські експертизи та продовжити розслідування. Ісаєв погодився, але домігся зменшення суми до 300 тис грн.,  розблокування реєстрації податкових накладних та електронної звітності фірм. Згодом він отримав копії постанов про закриття кримінальних проваджень, копії висновків судово-економічної експертизи та довідки про встановлення місцезнаходження платника податків, а потім у авто біля автозаправки передав хабар.

Після цього відбулися затримання у рамках відповідного кримінального провадження №42013000000000350. СБУ підозрювало чотирьох осіб: вказаного заступника начальника управління Володимира Михайлова, старшого слідчого першого відділу кримінальних розслідувань Павла Тихонова, начальника цього відділу Дмитра Околоту (обидва повідомляли вказаному родичу Абакару Ісаєву умови передачі хабара, начальник організовував прийняття процесуальних рішень), та знайомого одного з них Василя Орловського, який і отримував хабар біля заправки.

По закінченню розслідування, відповідний обвинувальний акт з кваліфікацією за ч.5. ст. 368 Кримінального кодексу (отримання неправомірної вигоди) надійшов до суду від обласного прокурора Федора Євсюкова – він хотів для них від 8 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією та посадовими обмеженнями на 3 роки.

Однак, Оріхівський районний суд у 2015 році виправдав усіх чотирьох. Вказувалося, зокрема, що матеріали аудіо- та відеоконтролю повністю спростовують злочинну змову, матеріали справи не містять доказів про злочинні дії щодо вимагання та отримання обвинуваченими хабара. Відсутні фоноскопічні експертизи для ідентифікації осіб у телефонних розмовах. Копії постанов про закриття кримінальних проваджень відхиляються, оскільки вони не підписані слідчим податкової Довгаль О.С. Обвинувачення не надало захисту доступ до 300 тис грн. хабара, не надало доказів про зберігання цих грошей в СБУ, тому цей доказ відхиляється. Також суд відхилив протокол обшуку автомобіля та відповідний відеозапис, оскільки вони не були належним чином оформлені.

Прокуратура з таким рішенням не погодилася і звернулася до апеляції, яка задовольнила скаргу частково, призначивши новий розгляд справи. Вказувалося, що суд першої інстанції не навів жодної із підстав, яка б свідчила про отримання доказів внаслідок істотного порушення прав та свобод людини, та без будь-яких обґрунтувань у вироку. Крім того, суд відхилив клопотання прокурора про витребування та дослідження в якості доказу грошових коштів у розмірі 300 тис грню хабара, тобто мала місце неповнота судового розгляду.

Вже за місяць до кінця нового розгляду справи Гуляйпільський судом, обласний прокурор Федір Євсюков звернувся до суду із новим обвинувальний актом – висувалося звинувачення за ч.2 ст. 369-2 Кримінального кодексу – зловживання впливом (за цим звинуваченням вже можна було присудити штраф, за старим – тільки позбавлення волі – від НГ.З). Таку зміну прокурор обґрунтував тим, що рішення про закриття справи приймала інша особа – начальник другого відділу кримінальних розслідувань Довгаль О.С., яка не знала про злочинні плани обвинувачених. Крім того, в ході судового розгляду не здобуто доказів, які б вказували на використання трьома вказаними податківцями своїх службових повноважень при закритті проваджень (деталей не вказувалося). Вже через два дні після цього обвинуваченні звернулися до суду із клопотанням про амністію (одна із підстав – це скоєння злочину середньої тяжкості).

У підсумку, Гуляйпільський суд визнав винними усіх чотирьох, призначивши Володимиру Михайлову штраф у розмірі 17 тис грн., іншим – по 12,5 тис грн. Остаточно трьох звільнили від покарання за амністією (оскільки вони мали неповнолітніх дітей), старшому слідчому Павлу Тихонову залишили штраф (оскільки у нього є працездатна сестра для догляду за матір’ю з інвалідністю).

За повідомленнями ЗМІ, вказаний підприємець Абакар Ісаєв звертався про вимагання хабара до Головного управління по боротьбі з корупцією і організованої злочинністю СБУ та Генеральної прокуратури України. Спецпідрозділ «Альфа» затримав вказаних податківців не одразу, один із них тікав і здався силовикам лише через декілька днів.

Володимир Михайлов звільнився у 2017 році з органів ДФС і нині працює у ПП «Бізон-тех 2006». Інформації стосовно інших обвинувачених у відкритих джерелах знайти не вдалося.