Міноборони закупить у дружини Розенблата безпілотники з молдавських запчастин
20.06.2018   //  

Міністерство оборони включило до оборонного замовлення на 2018 рік безпілотні комплекси з молдавських запчастин виробництва ТОВ «Українські авіаційні системи», яке належить Жанні Розенблат – дружині народного депутата Борислава Розенблата («Блок Петра Порошенка»).

Про це йдеться в розслідуванні Лесі Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

У 2018 р. в рамках державного оборонного замовлення  (ДОЗ) Міноборони запланувало придбати два безпілотні комплекси «Hawk» виробництва житомирського підприємства «Українські авіаційні системи».  «УАС» розробило комплекси в кооперації з іноземними партнерами, більшість комплектуючих в комплексах є іноземного виробництва.

Офіційно співвласниками ТОВ «УАС» є дружина нардепа Борислава Розенблата – Жанна Розенблат, її бізнес-партнер Костянтин Пожидаєв, а також Роман Діденко з Молдови.

Сам народний депутат Борислав Розенблат, щодо якого відкрито кримінальне провадження НАБУ за видобуток бурштину, заявив, що продукт фірми його дружини добре відомий на ринку, він «найкращий» в Україні та пройшов всі випробування Міністерства оборони.

В грудні 2017 році міністр оборони Степан Полторак підписав допуск комплексів Hawk до оборонного замовлення.

Випробування Hawk проходив у Державному науково-випробувальному центрі Збройних сил (ДНВЦ ЗСУ) з 31 травня по 29 липня 2016 року, цей процес було засекречено.

Офіційно комплекс пройшов успішно випробування. Разом з тим, у журналі «Наука і техніка Повітряних Сил ЗСУ» опубліковані результати демонстраційних польотів, які проходив безпілотник Hawk у тому ж ДНВЦ до секретних випробувань у квітні 2016 року. Тоді планер зробив сім успішних вильотів, а два були невдалими через особливість конструкції. В публікації був невтішний висновок щодо льотних можливостей Hawk.

Загалом, у публікації були описані демонстраційні польоти безпілотника Hawk виробництва молдовської компанії «Drone-Tech SRL». Порівняльний аналіз показує, що комплекс від молдавської фірми є ідентичним комплексу, що пропонує житомирське підприємство Жанни Розенблат.

Фірма «Drone-Tech SRL», записана на Віталія Диденка з Молдови. Це – батько одного зі співвласників українського продавця безпілотників HAWK – Романа Діденка.

Низку найважливіших запчастин, таких як оптичні модулі, комп’ютерні плати, антени т.д., «УАС» придбало у інших компаній Віталія Діденка – британської «Drone-Tech LP» і молдовської «Transenergoproiect SA». Остання є транспортно-логістичною фірмою, займається вантажними перевезеннями. Це і є основний бізнес Діденка, котрий він веде в Молдові уже понад 20 років.

За даними Міноборони, поки що ціна на комплекси HAWK не визначена. За встановленою Кабінетом міністрів процедурою, безконкурсна закупівля товарів оборонного замовлення здійснюється за спеціальною формулою, куди можуть бути зараховані витрати на оплату робіт і послуг сторонніх підприємств щодо виготовлення деталей чи технологій товару. Під цю умову можуть потрапити витрати фірми дружини Розенблата «УАС» на конструкторські послуги від фірм Віталія Віденка. Так компанії «Transenergoproiect SA» було виплачено 1,67 млн грн. за модифікацію друкованої плати вбудованого комп’ютера. А фірмі «Drone-Tech LP» перерахували 1,11 млн грн. за розробку конструкції адаптера кріплення корисного навантаження (це той самий оптичний модуль) і проектування внутрішнього нагрівача.

Таким чином на послуги і роботи сторонніх підприємств уже витрачено близько трьох мільйонів, які можуть бути включені до загальної вартості безпілотників для української армії.