Франківських чиновників підозрюють у розтраті 3 мільйонів на тендері з будівництва школи за 25 мільйонів
19.06.2018   //  

Поліція та прокуратура підозрюють службових осіб управління капітального будівництва Івано-Франківської міськради у зловживанні службовим становищем під час переукладення у лютому 2018 року договору про будівництва школи у селі Хриплин, що призвело до розтрати 3 млн грн. бюджетних коштів. Про це йдеться в матеріалі «Побудовано в Франківську».

У листопаді 2017 року управління капібудівництва вперше оголосило про відкриті торги з будівництва школи в селі Хриплин. Тоді очікувана вартість робіт становила 30,5 млн грн. Для участі в аукціоні надійшли пропозиції від трьох учасників. Переможцем торгів стало ТОВ «Комерційна група «Інтер-Профіт» із пропозицією 23,99 млн грн. Управління уклало договір із «Інтер-Профіт» 20 грудня. Згодом договір був розірваний за згодою сторін.

У січні чиновники повторно оголосило відкритті торги з розширення школи у селі Хриплин. Аукціон пройшов 12 лютого. Очікувана вартість робіт залишилась без змін – 30,5 млн грн. Для участі в торгах надійшло лише дві пропозиції. Знову переміг «Інтер-Профіт» з пропозицією 26,49 млн грн. Тобто різниця між двома пропозиціями «Інтер-Профіт» під час двох торгів щодо робіт по одній і тій самій школі склала майже 3 млн грн. У лютому управління уклало з переможцем договір.

Через місяць було відкрите кримінальне провадження. Слідчі вважають, що для одержання неправомірної вигоди для фірми службовці управлінні капбудівництва  безпідставного переуклали з нею договір. Правоохоронці вбачають, що внаслідок протиправних дій чиновників УКБ, пов’язаних із розірванням та укладенням нового аналогічного за змістом та обсягом робіт договору, спричинено майже 3 млн грн. збитків

У травні Івано-Франківській міський суд задовольнив клопотання слідчого та дозволив доступ до документів, що знаходяться у володінні управління капітального будівництва.

ТОВ «КГ «Інтер-Профіт» зареєстроване у селі Зашків, Львівської області. Спочатку фірма займалася транспортом, а у 2017 році змінила основний  вид діяльності на будівництво житлових і нежитлових будівель. Єдиним засновником товариства є Ярослав Івашків, керівник Михайло Думич.

У 2017 році підприємство виграло 11 тендерів на загальну суму 5,48 млн грн., де у третині випадків замовником виступало УКБ. Водночас за перше півріччя 2018 року  «Інтер-профіт» уклав два договори з УКБ на загальну суму 27,88 млн грн.

«Інтер-профіт» є фігурантом ще одного кримінального провадження. Правоохоронці підозрюють службовців ПП «Галкомбуд» в ухиленні від сплати податку на додану вартість. Слідчі встановили, що  «Галкомбуд» в період 2016-2017 рр. не проводило жодних фінансово-господарських операцій. При цьому включили до податкових декларацій відомості про операції по придбанню товарно-матеріальних цінностей у кількох підприємців, у тому числі і «Інтер-Профіт».

Від «Наших грошей»:

З 2016 року начальником управління капітального будівництва виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради є Роман Галіпчак.