Фіскали заплатять екс-чиновникам 93 мільйони на КПП «Порубне» на кордоні з Румунією (додано)
19.06.2018   //  

Чернівецька митниця ДФС 14 червня за результатами тендеру замовила ТОВ «Проектспецмонтаж» будівельних робіт на 92,69 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня збудують вантажну ділянку міжнародного автомобільного пункту пропуску «Порубне» на трасі М-19 біля села Теребляче Глибоцього району, придбають обладнання, устаткування та меблі. Гарантійний строк складає 20 років. Роботи на 35% загальної вартості підряду виконає субпідрядник ТОВ «Будторгінвест».

За підсумковою відомістю ресурсів, дисперсія полівінілацетатна непластифікована (ПВА) обійдеться у 80 грн./кг (тут і далі тендерні ціни вказано без ПДВ і доставки). Рівненська ОДА нещодавно законтрактувала її по 39 грн./кг, тобто вдвічі дешевше.

Гарячекатана арматурна сталь гладка та періодичного профілю коштує 18-23 тис грн./т. На більшості інших тендерів її ціни не перевищують 20 тис грн./т, що подекуди дешевше. А на вищезгаданому тендері Рівненської ОДА вона коштувала 17 000-17 800 грн./т.

На заробітну плату піде 2,71 млн грн., тобто 3% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 1% – 823 тис грн.

Ціна угоди на 0,4% нижча від очікуваної вартості закупівлі в 93,07 млн грн.

Єдиний конкурент – місцеве ТОВ «Техно-Буд Сервіс» Ірини та Дениса Добровольських, Володимира Борсука і Тодора Бобуля – пропонувало на 6% нижчу ціну. Його відхилили за відсутність акту до одного з договорів оренди, кількох працівників із довідки у штатному розписі, підпису і печатки сертифікованого інженера-проектувальника на договірній ціні та електронно-цифрового підпису на пропозиції. Компанія поскаржилась в АМКУ на недоліки пропозиції «Проектспецмонтажу», але згодом відкликала скаргу «у зв’язку з новими обставинами по суті предмету закупівлі».

У скарзі «Техно-Буд Сервісу» йшлося про аналогічний договір і відгук до нього без зазначення класу наслідків СС2 та нестачу робітників і матеріально-технічної бази для виконання робіт у строк. «Проектспецмонтаж» мав 18 працівників, серед яких не було майстра, бетоняра, муляра, водіїв та механізаторів тощо. На думку скаржника, з такою кількістю працівників за розрахунковими трудовитратами для виконання 65% робіт знадобився би 21 місяць. Крім того, з обладнання «Проектспецмонтаж» вказав дискову пилу, шліфмашинку, перфоратор і дрель-шуруповерт, а з п’яти орендованих ним автомобілів два були сідловими тягачами. За словами «Техно-Буд Сервісу» ці тягачі та інструменти взагалі непотрібні для виконання технічного завдання замовника.

Засновниками генпідрядника «Проектспецмонтаж» із Вінницької області є Юрій Линько та Володимир Лунгол. Останній раніше очолював ДП «Томашпільводоканал», а до того –  Томашпільське управління газового господарства ПАТ «Вінницягаз».

Раніше, з вересня 2017 року переможець отримав дрібних підрядів на 2,86 млн грн.

Чернівецький субпідрядник «Будторгінвест» належить Юлії Пожар, Лілії Рябій, Тетяні Дякон та екс-начальнику Управління капітального будівництва Чернівецької ОДА в 2008-2010 роках Олександра Дякона. За час перебування Дякона на посаді дане управління уклало «Будторгінвестом» угод щонайменше на 30,92 млн грн.

Після опублікування цієї інформації Чернівецька митниця повідомила «Нашим грошам», що закупівлю провели з другої спроби.

Перший тендер замовник відмінив після відхилення всіх чотирьох учасників за невідповідність вимогам тендеру, «враховуючи застереження правоохоронних органів». Це були нинішні переможець «Проектспецмонтаж», суперник «Техно-Буд Сервіс», субпідрядник «Будторгінвест» і «ТОВ «Агро Констракшн». На повторно оголошені торги прийшли тільки «Техно-Буд Сервіс» і «Проектспецмонтаж», причому щодо першого вдруге надійшло застереження про невідповідність умовам тендерної документації, тож переможцем став другий.

Як вважає замовник, «всі документи переможця відповідали умовам тендерної документації. Тендерні закупівлі проходили із врахуванням зауважень та пропозицій відповідних компетентних органів. Наявність у переможця торгів субпідрядника ТОВ «Будторгінвест» не суперечить чинному законодавству та не впливає на прийняте рішення в цілому».