Дружина Авакова долучилась до бізнесу на сонячній електроенергії з найвищими в Європі тарифами
19.06.2018   //  

У липні 2017 року нардеп Ігор Котвіцький та дружина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Інна Авакова зареєстрували ТОВ «Підстепне сонце», яка спеціалізується на виробництві електроенергії. Про це свідчить витяг з Єдиного реєстру юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань.

Котвіцький вніс до статутного капіталу фірми 85 млн грн, а Інна Авакова – 35 млн грн. Фірма зареєстрована у м. Миколаїв на Транспортному провулку, 9.

У березні 2018 року ТОВ «Підстепне сонце» придбало земельну ділянку площею 25,4 га на території Підстепненської сільської ради в Олешківському районі Херсонської області.

Раніше замгубернатора Херсонської області Євген Рищук анонсував будівництво в Олешківському районі великої сонячної електростанції потужність 250 МВт.

«Зараз для юридичних осіб, які виробляють сонячну енергію в Україні, створені сприятливі умови. «Зелений» тариф, який діятиме до 2030 року,  дозволяє продавати здобуту електрику в мережу за вигідними пільговими розцінками, –найвищими у Європі», – рекламував Рищук цей проект.

Ще одна фірма, ТОВ «Ананьївська сонячна електрична станція» зареєстрована у лютому 2018 року у місті Ананьїв Одеської області. Співвласниками компанії значаться Геннадій Гаєвой та Вадим Томін, які вклали в фірму по 100 тис. грн.

Геннадій Гаєвой є давнім партнером міністра внутрішніх справ Авакова по низці українських та закордонних фірм, досі з міністром та його дружиною є співзасновником благодійного фонду ім. Маріанни Авакової, також Гаєвой та Авакови реєструвалися в сусідніх квартирах у Харкові по вул. Мироносицькій, 22.

Як раніше повідомляли ЗМІ, будівництво електростанції в Ананьєві планували в рамках проекту ТОВ «Дар енерго». Засновником «Дару» є кіпрська фірма «Milidenio holdings ltd», яку заснувала теж кіпрська «Krasolena investment ltd». Бенефіціарним власником «Krasolena», згідно даних бази Pep.org.ua «Центру протидії корупції» є Сергій Клюєв.

Нагадаємо, низка нардепів, що мають стосунок до альтернативної енергетики, внесли законопроект, яким як мінімум до 2020 року закріплюється найвищий «зелений» тариф в Європі на рівні 15 євроцентів за МВт*год, в той час як у більшості країн на континенті ціна не перевищує 8,6 євроцентів. Також пропонується залишити лазівку для збереження високого тарифу для власників крупних станцій.

В цьому секторі енергетики зараз також ведуть значні проекти група Ріната Ахметова та компанія ICU, що обслуговує президента Петра Порошенка.