«ОККО» без конкуренції продало армії дизпалива на третину мільярда
18.06.2018   //  

Міністерство оборони України 14 червня за результатами тендеру уклало п’ять угод із ПП «ОККО Контракт» про постачання дизельного палива на загальну суму 388 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До вересня фірма Віталія Антонова (концерн «Галнафтогаз») поставить 13 020 т дизпалива ДП-Л-Євро5-В0 по 29 800 грн. за тонну.

Це на 6% дорожче від середньої гуртової ціни на ринку, яка, за даними видання «EnKorr», зараз становить 28 040 грн./т.

Виробниками будуть ПАТ «Укргазвидобування», компанія «Orlen Lietuva» (Литва), ВАТ «Нафтан» або ВАТ «Мозирський нафтопереробний завод» (обидва – Білорусь).

Забезпечення виконання кожного з договорів становить 5% від їхньої вартості.

Сума угод на 0,0001%, або лише на 521 грн. нижча від загальної очікуваної вартості у 388 млн грн.

Переможець отримав чотири з п’яти підрядів без аукціону, оскільки більше ніхто не прийшов на торги. На торгах за останнім лотом єдиним конкурентом було ТОВ «Манго-Груп» Вячеслава Кочмазова, яке разом із ТОВ «Елемент Нафта» входить у групу «Елемент». Воно запропонувало паливо від «Мозирського НПЗ» за ціною 74 500 000,00 грн., яка дорівнювала ціні пропозиції «ОККО Контракту» та очікуваній вартості закупівлі за цим лотом. При цьому ніхто не знижував ціну під час аукціону. Обидва учасники завантажили тендерні пропозиції 25 травня із різницею в годину. Переможець зробив це раніше – о 16:32, тож його пропозицію розглянули першою, а суперник – о 17:25.

Найбільші постачальники палива для армії та залізниці останніх років з груп «Трейд комодіті» та «Глуско» з невідомих причин не брали участь у цих торгах Міноборони.