«Укргазвидобування» відписало 200 мільйонів на буріння білорусам, бо решта не захотіла чи не підійшла
15.06.2018   //  

ПАТ «Укргазвидобування» 11 червня уклало угоду з ТОВ «Сервіс Ойл» РУП «Виробниче об’єднання «Бєлоруснєфть» про послуги щодо видобування газу на 199,99 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Протягом календарного року виконають роботи по бурінню бокових стовбурів трьох свердловин Чутівського ГКР і Машівського НГКР. Очікуваний впливу на видобуток газу до 2020 року складе 506 млн куб. м, з яких 117 млн куб. м припадає на 2018 рік.

Закупівлю провели без торгів через відсутність конкуренції. У протоколі засідання тендерного комітету сказано, що «Укргазвидобування» не може самостійно виконати роботи за цією технологією. Запити комерційних пропозицій розіслали 15 іноземним та українським компаніям, але відповіли тільки три: ТОВ «Сервіс Ойл» РУП «Виробниче об’єднання «Бєлоруснєфть», ТОВ «Навігатор Комплект» і ТОВ «Спецмехсервіс». Однак «Спецмехсервіс» не надав дані про свій досвід і строки проведення мобілізації мобільних бурових верстатів, а «Навігатор Комплект» мав малий досвід (сім свердловин-операцій) і міг провести мобілізацію протягом трьох місяців після підписання договору. Натомість досвідчена «Бєлоруснєфть» пообіцяла мобілізацію протягом місяця.

Крім того, кількість верстатів необхідної вантажопідйомності та комплектації на ринку обмежена. Всі відомі замовнику верстати такої вантажопідйомності вже законтрактовані ним на проектах «підготовки до гідравлічного розриву пласта» і «фішингу», проте вони не мають циркуляційних систем для очистки бурового розчину: два у ТОВ «Спецмехсервіс», три у БЕК «Технікс» і три у ПП «Українська сервісна бурова компанія-1» (останні дві фірми теж були серед запрошених, але не відреагували).

Тому департамент внутрішньо-свердловинних робіт підтримав укладення угоди з дочірнім підприємством компанії «Бєлоруснєфть», зазначивши, що вона показала себе як надійний партнер по виконанню діючих договорів на проекті гідравлічного розриву пласта.

Полтавський «Сервіс Ойл» вперше отримав підряд, хоча материнська компанія з жовтня 2016 року отримала замовлень виключно в «Укргазвидобування» на 811,43 млн грн.