Імпортувати пістолети Glock в Україну пропонують улюбленцям Авакова з «рюкзаків Авакова»
15.06.2018   //  

Кабінету міністрів запропоновано надати ТОВ «Вектор-С» право на імпорт товарів військового призначення.

Відповідний проект постанови на засідання уряду 13 червня вніс перший віце-прем’єр міністр Степан Кубів.

В проекті постанови пропонується надати до 1 липня 2020 року «Вектор-С» право на імпорт товарів військового призначення груп ML1.a, ML1.d та ML3.a відповідно до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення. Дозвіл буде діяти в рамках укладених фірмою дилерських контрактів з виробниками зброї.

В експертному висновку до проекту урядової постанови вказано, що її прийняття надасть змогу «Вектор-С» імпортувати пістолети Glock-17, патрони та коліматорні приціли для потреб Міноборони, СБУ, УДО, Нацгвардії та Держприкордонслужби.

При цьому, урядові експерти зазначили, що нині основною діяльністю фірми за даними органів статистики, є складське господарство.

Засновником ТОВ «Вектор – С» є такий собі киянин Валентин Сагайдак. Сама фірма прописана за адресою масової реєстрації у Києві по вул. Мельникова, 12. За даними податківців, ця адреса є рекордсменом в Україні по прописці фірм – свого часу тут їх було аж 2386 штук. Раніше в ЄДР було вказано контактні телефони «Вектор-С» 529-70-40 та 529-95-22, які насправді належать мережі збройових магазинів «Ібіс», чия назва також була вказана у контактному е-мейлі «Вектор-С».

Саме компанія «Ібіс» в серпні 2017 року допомогла МВС через суд визнати легітимною закупівлю рюкзаків у компанії, пов’язаної з оточенням сина міністра Олександра Авакова. МВС також закуповувало рюкзаки у «Вектор-С».

Крім того, «Ібіс» передавало спортивні пістолети в якості допомоги на безоплатній основі в Міноборони, СБУ, Службі зовнішній розвідці та МВС. Хоча з 2014 року така допомога  заборонена новим законом про запобігання корупції. Натомість, подарунки «Ібіс» пізніше стали нагородною зброєю, наприклад, міністра МВС Арсена Авакова. Серед нагород були і пістолети Glock-17.

«Вектор-С» зайшла на державні тендери в 2015 році і з того часу отримала замовлень на 49,99 млн грн. За даними «Прозорро», 52% всіх замовлень в останні роки фірма отримала від Національної поліції та Внутрішніх військ МВС України.

Минулого року «Вектор-С» стало основним постачальником патронів для Національної поліції.