Представник НАБУ повідомила про можливу корупцію в дисциплінарній комісії арбітражних керуючих Мін’юсту
14.06.2018   //  

Корупційна складова може бути закладена в системі виклику арбітражних керуючих на дисциплінарну комісію Мін’юсту. Про це сказала представник Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Єрмолова на круглому столі «Робота дисциплінарної комісії арбітражних керуючих Міністерства юстиції» 12 червня 2018 року.

Комісія працює так: якщо хтось не задоволений діями арбітражного керуючого, він пише скаргу в територіальне управління юстиції Мін’юсту. Там є комісія, яка приймає до розгляду цю скаргу або ні. Якщо приймає і вважає, що арбітражного керуючого слід покарати, відправляє пропозицію щодо перевірки конкретного арбітражного керуючого в Мін’юст, а той уже направляє матеріали на свою  дисциплінарну комісію. Остання за результатом розгляду цієї скарги лише попереджає арбітражного керуючого або позбавляє його свідоцтва.

Формально, комісії в територіальних управліннях і власне Мін’юсті – різні структури, утім, всі вони є однією складовою Мін’юсту.

Єрмолова говорила про те, що «щось неправильно в структурі, якщо міністерство визначає, кого викликати на дисциплінарну комісію, а кого не викликати».

Так, представниця НАБУ  розповіла, що минулого року написала в територіальні органи Мін’юсту чотири скарги на бездіяльність чотирьох різних розпорядників майна, які по два роки нічого не робили. При цьому, по одній скарзі арбітражний керуючий сам написав заяву про відмову від свідоцтва, а по трьох інших територіальний орган Мін’юсту виніс припис, мовляв, так робити не можна. Тоді Єрмолова з колегами написали листа до Міністерства юстиції, просили відправити справи цих трьох арбітражних керуючих на дисциплінарну комісію. На що Міністерство юстиції відповіло, що провело перевірку і порушень не знайшло.

При цьому, «інший арбітражний керуючий, по іншій справі, за 5 місяців три рази по одній з тих же причин викликався на дисциплінарну комісію».

«Чи не здається присутнім, що якась корупційна складова теоретично може бути в цьому закладена? Якщо уявити собі, що Міністерство юстиції з арбітражними керуючими розбирається на своєму рівні, і випускає на дисциплінарку тільки тих, з ким не домовилися? » – сказала Єрмолова.

Дисциплінарна комісія арбітражних керуючих Мін’юсту складається  з шістьох фахівців. Це двоє працівників Мін’юсту – Юрій Моісеєв та Ігор Багно, один представник ГО «Всеукраїнська асоціація фахівців з питань відновлення платоспроможності та банкрутства» – Микола Занько, та три представники ГО  «Всеукраїнська самоврядна організація фахівців конкурсного процесу»: Владислав Філатов, Ігор Ніколаєв, Сергій Донков.

Сергій Донков є радником юридичної компанії «Evris», керуючий партнер якої – Андрій Довбенко, якого ЗМІ називають «смотрящим» за Мін’юстом. Засновниками ГО  «Всеукраїнська самоврядна організація фахівців конкурсного процесу» є партнер юридичної фірми «Ario law firm» Ірина Сербін, голова адвокатського об’єднання «Віталій Титич та Партнери» Віталій Титич та керуючий партнер адвокатського об’єднання «Barristers» Олексій Шевчук.