Топ-5 монополістів на трупи в моргах України
13.06.2018   //  

«Петро Великий», фірма Таріела Васадзе, підприємство сина облбюро СМЕ Дніпра знаходяться в патологоанатомічних бюро чи у відділеннях судмедекспертизи (СМЕ).

Проблема знаходження ритуальних підприємств у моргах чи поруч з ними в Україні існує давно. Такі служби мають суттєві переваги перед конкурентами, оскільки біля них висока концентрація близьких померлих, а ритуальні послуги не можуть вільно рекламуватись.

Знаходячись в одному приміщення, співробітники моргів мають поширену практику рекомендувати послуги саме тієї ритуальної компанії, яка орендує в них приміщення. Існують випадки, коли працівники комунальних закладів, до яких надходять померлі, погрожують родичам померлих невчасною видачею тіла або іншими перепонами, якщо ті відмовляться від рекомендованої фірми.

За інформацією Антимонопольного комітету України, яке базується на дослідженні ринків ритуальних послуг держуповноваженої Агії Загребельської, виявилось близько 80 фактів розміщення ритуальних служб в приміщеннях закладів охорони здоров’я (патологоанатомічних бюро) та відділеннях СМЕ. Найбільше у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Миколаївській, Харківській областях.

У Києві та Київській області в 20 моргах та бюро судово-медичних експертиз розташовано 11 ритуальних служб. Причому єдина фірма – ПП «Петро Великий» – орендує приміщення в дев’яти таких комунальних закладах. Підприємство, яке називає себе беззаперечним лідером на ринку ритуальних послуг столиці, було створено більше 20 років тому Петром Погребним, який помер у 2011 році. Як зазначається на сайті «Петра Великого», після смерті справу Погребного продовжили його діти. Згідно з даними ЄДР, власником та директором приватної фірми «Петро Великий», ПП приватна фірма «Петро Великий», ПП «Петро Великий – Фастів» є Алла Ландар.

Згідно з даними ЗМІ, фірми Ландар неодноразово звинувачували у використанні монопольного положення. На ПП «Петро Великий» скаржилися, що воно не лише орендує приміщення майже у всіх лікарнях та моргах Києва, а також на той факт, що працівники моргів та лікарень суміщали роботу в ПП «Петро Великий», що позбавляло шансів родичів померлих отримати безкоштовні послуги. У Броварах «Петра Великого» звинувачували у корупційних зв’язках з головлікарем Броварської лікарні, в якій ПП орендувало морг, а у столиці – у захопленні дитсадка.

У Дніпрі єдиною фірмою, яка орендує приміщення для надання ритуальних послуг у комунального закладу «Дніпропетровське обласне бюро СМЕ» є ТОВ «ГРП АСМУ». Засновником «ГРП АСМУ» є ПП «КОП і Н», власником якого є Тимур Войченко – син керівника того самого «Дніпропетровського обласного бюро СМЕ» Валерія Войченко.

Прокуратура відкривала справу про наявність конфлікту інтересів у директора «Дніпропетровське обласне бюро СМЕ» Войченка, що могло призвести до розтрати бюджетних коштів. Слідство встановило, що впродовж 2013-2016 років ТОВ «ГРП АСМУ» було переможцем конкурсних торгів щодо надання послуг з транспортування померлих громадян у м. Дніпро до ОКЗ «Бюро СМЕ».

Дніпропетровське «ГРП АСМУ» має дочірні підприємства по Україні, зокрема в Київській, Сумській, Харківській, Вінницькій, Херсонській, Чернігівській, Івано-Франківській, Закарпатській областях. Як повідомляли місцеві ЗМІ, дочірні підприємства фірми теж розміщуються у приміщеннях комунальних бюро судмедекспертизи і надають там платні послуги. Зокрема у Франківську скаржились на  директора дочірнього підприємства «ГРП АСМУ» щодо нав’язування платних постмортальних послуг (санітарна обробка тіла, накладання формалінової маски, косметичні послуги тощо).

В Маріуполі Донецької області за однією адресою просп. Ілліча, 60 розташовані ПП «Служба ритуальних послуг «Скорбота» та КЗОЗ «Донецьке обласне бюро судово-медичної експертизи». Раніше ЗМІ повідомляли, що морг Маріуполя монополізувала «Скорбота». Йшлося про те, що родичів покійних, які намагаються забрати тіло у морзі, відправляють у «Скорботу» Миколи Сапарова. В офіційно безплатному міському моргу з них беруть гроші за «прискорення експертизи», за видачу тіла у зручний для родичів час, за підготовку тіла до захоронення, тобто за послуги, які за законом не можуть бути платні. Маріупольці також скаржилися, що коли катафалк замовлено не у «Скорботи», то машину не впускають у двір моргу і труну приходиться виносити на руках.

В Харкові та Харківській області встановлено 7 фактів розміщення ритуальних служб в моргах, чотири з яких стосується комунального підприємства «Ритуал». При цьому частка КП «Ритуал» на ринку Харкова у 2016 складала 96%. Комунальне підприємство очолює Сергій Журавльов. Його пов’язують з мером Харкова Геннадієм Кернесом. Повідомлялося, що після того, як Журавльов очолив підприємство, приватних «ритуальників» перестали пускати на кладовища та територію крематорію.

У Запоріжжі відділення КУ «Запорізьке обласне патологоанатомічне бюро» ЗОР та ТОВ «Соцсфера» розташовані за однією адресою по вул. Чумаченька, 49/10. «Соцсфера» – єдина в Запоріжжі, яка має такі переваги. Приватна фірма орендує площу у 568 кв м. Засновниками ТОВ «Соцсфера» є ПАТ «Українська автомобільна корпорація» та ТОВ «Автомобільний центр Голосіївський» Таріела Васадзе. Раніше компанія була відокремленим структурним підрозділом ЗАЗу.

В АМКУ пропонують заборонити ритуальним службам орендувати приміщення в моргах. В своїх рекомендаціях для МОЗ антимонопольники просять Міністерство закріпити на нормативному рівні обмеження щодо розміщення ритуальних служб в моргах.

«Наші гроші» публікують інші підприємства та ФОПів, які надають ритуальні послуги та орендують чи до недавнього часу орендували приміщення моргів.

Область Підприємство/ФОП Орендований морг
Вінницька ФОП Дубіна О.О. Орендує у Вінницького обласного патолого-анатомічного бюро частину коридору секційного блоку площею 5 кв м, у Вінниці на вул. Пирогова, 46, корпус 2 (центральна база), та частину тамбуру загальною площею 6 кв м , розташованого у Вінниці на вул. Хмельницьке шосе, 84 (філія №1)
КП Вінницької міської ради «Комбінат комунальних підприємств» Орендує у Вінницького обласного бюро судово-медичної експертизи 54 кв м у Вінниці на вул. Гліба Успенського, 83
ФОП Дяченко В.В.

 

Поруч з моргом Вінницького обласного бюро судово-медичної експертизи на вул. Гліба Успенського, 83, орендує частину нежитлового приміщення у ТОВ «ЗУТМІ» площею 43 кв м.
ФОП Дяченко В.П. Орендує частину вбудованого нежитлового приміщення патолого-анатомічного корпусу Вінницької міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги площею 16 кв м на вул. Київська, 68.
Волинська ФОП Романюк С.В. Орендує у Бюро експертиз (відділ судово-медичної експертизи трупів) нежитлове приміщення – кімнату-видачу патологоанатомічного корпусу у 23 кв м
ФОП Романюк спільно з ПатБюро (Луцька міська клінічна лікарня) Орендує 20 кв м у приміщенні з баклабораторією для надання послуг з реалізації ритуальної атрибутики у Луцькій МКЛ
ФОП Ярмолюк М.П. 15 кв м на території лікарні (КЗ «Ківерцівське районне територіальне медичне об’єднання»)
ФОП Павлішина Н.М. 51 кв м на території лікарні (КЗ «Ківерцівське районне територіальне медичне об’єднання»)
ФОП Косько А.Б. 9 кв м на території Маневицької центральної районної лікарні кв м (в приміщенні колишньої котельні)
ФОП Курило 22 кв м на території Локачинської центральної районної лікарні
КП «Добробут» 14 кв м у Ковельському міськрайонному територіальному медичному об’єднанні
Житомирська ФОП Тимошенко А.Г. У КЗ «Коростенська центральна районна лікарня Коростенської районної ради» (біля приміщення моргу)
ФОП Гуденко Орендує приміщення Овруцької лікарні на відстані 20 метрів від приміщення моргу
ФОП Грабовськоий Р.Л. Частини моргу, який знаходиться в Ємільчинській лікарні
ФОП Водяний В.М. У Любарській центральній райлікарні
ФОП Лук’янчук В.В., Складську кімнату з окремим виходом, яка знаходиться в одній будівлі з кімнатами моргу Попільнянської лікарні
ФОП Мартинюк І.Ф. Кімнату з окремим входом для надання ритуальних послуг моргу КУ «Центральна районна лікарня Пулинської районної ради»
ФОП Каплюк Л.О. Приміщення у Коростенській лікарні
КУ «Обласне патологоанатомічне бюро» Житомирської обласної ради Приміщення у Коростенській лікарні
Закарпатська ФОП Танинець Ю.Ю. Орендує приміщення в Свалявській центральній районній лікарні
ФОП Леньо Ю.С. Вбудовані нежитлові приміщення одноповерхової будівлі патологоанатомічного корпусу та вбудовані приміщення одноповерхової будівлі гаража-котельні Виноградівської районної лікарні
ФОП Данчі М.М. Має магазин з ритуальною атрибутикою в Рахівській районній лікарні
ФОП Кічковський Е.Є. Орендує нежитлове приміщення, в якому розміщений магазин ритуальних послуг,в Міжгірській лікарні
Франківська ФОП Каленська О.В. 23 кв м в приміщенні обласної клінічної лікарні
ФОП Буній Ю.П. 15 кв м в Центральній районній лікарні Надвірнянського району
ФОП Грищук В.В. 29 кв м в Долинській центральній районній лікарні
ДП «ГРП АСМУ в Івано-Франківській області» ТОВ «ГРП АСМУ» Частину приміщення моргу площею 43 м кв в обласному бюро судово-медичної експертизи
Кіровоградська ФОП Петров О.М. Приміщення в патологоанатомічному відділенні Бобринецької центральної районної лікарні
Миколаївська ФОП Нужний М.Б. Приміщення, яке належить територіальній громаді селищ Жовтневого району Миколаївської області
ФОП Смола А.Г. У Баштанській центральній районній лікарні
ФОП Резнік Н.В. У Южноукраїнській міській лікарні
ТОВ «Литком» У Миколаївській лікарні
ТОВ «Довник-Бізнес» У Миколаївській лікарні
ФОП Кузнєцова Н.Г. У лікарні швидкої медичної допомоги  Миколаєва
ФОП Смирнов Д.В. У миколаївській лікарні №4
ФОП Макс Д.Є. У Миколаївському обласному бюро судово-медичної експертизи
ФОП Д’яченко Ю.А., У Миколаївському обласному онкологічному диспансері
Одеська ФОП Златов І.О. Напівпідвальне нежитлове приміщення одноповерхової будівлі загальною площею 11 кв м, у м. Одеса, Академіка Воробйова, 5-Б КУ «Одеське обласне патологоанатомічне бюро»
Тернопільська ПП «Ритуальна служба Реквієм» У прибудованому приміщенні моргу Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні
Хмельницька ФОП Пивовар О.М. У Державному патологоанатомічному центрі України та Хмельницькому обласному бюро судово-медичної експертизи
Черкаська ФОП Зоря Л.П. У приміщенні моргу на території центральної районної лікарні у м. Звенигородка
Чернівецька ФОП Тимчук Наталія Валеріївна На території КМУ «Обласне бюро судово-медичної експертизи»
Чернігівська ТОВ «НВП «ГРИНСТЕП» Знаходиться за однією адресою з патологоанатомічним відділенням Чернігівської міської лікарні № 2
Дочірнє підприємство «ГРП АСМУ» в Чернігівській області Знаходиться за однією адресою з Чернігівським першим міським патологоанатомічним відділенням, відділенням дитячої патології КП «Чернігівське обласне патологоанатомічне бюро»

Віктор Волокіта, «Наші гроші»