Суд виправдав арбітражного керуючого, якого піймали на хабарі 1,2 мільйона
12.06.2018   //  

Суд виправдав арбітражного керуючого, якого у лютому 2016 року піймали Нацполіція та прокуратура Київської області на хабарі в 1,2 млн грн. за передачу у власність майна збанкрутілої фірми. Про це повідомляється у вироку Дніпровського районного суду Києва від 4 квітня 2018 року.

За даними сайту «Судова влада», йдеться про Валерія Сінєльнікова. Він ішов по найважчій частині – 4 статті 368-4 ККУ («Підкуп особи, яка надає публічні послуги»). Чоловікові загрожувало позбавлення волі від 4 до 8 років.

За матеріалами справи, у липні 2014 року господарський суд Києва визнав фірму «Тридента Aгpo» банкрутом, а арбітражним керуючим-ліквідатором призначив Валерія Сінєльнікова. Чоловік виставив майновий комплекс «Триденти» на аукціон. У грудні 2015 року на цьому аукціоні перемогла фірма «Тара Трейдінг». За передачу майна у власність приватникам арбітражний керуючий захотів хабаря, стверджувало слідство.

Спочатку Сінєльніков вимагав $200 тис., але потім сторгувалися на 1,2 млн. грн. Цю суму арбітражний керуючий планував поділити з комітетом кредиторів, з якими йому, з його слів, треба вирішувати питання. А якщо приватники відмовляться, Сінєльніков погрожував, що ініціює скасування рішення аукціону. Якби так сталося, «Тара Трейдінг» втратила б 662 тис грн, внесених як гарантію за участь в аукціоні.

Слідство зафіксувало кілька таких зустрічей, де керуючий вимагав гроші у приватників.

Засновник «Тара Трейдінг» передав 1,2 млн. грн. Сінєльнікову наприкінці лютого 2016 року в автомобілі, на якому приїхав арбітражний керуючий. Після цього працівники СБУ, що слідкували за Сінєльніковим, «втратили за ним зоровий контроль». Тож затримали керуючого вже в торговому центрі на столичній Дарницькій площі. В портмоне Сінєльнікова було 50 тис. грн, а потім, під час обшуку в його гаражі правоохоронці знайшли «2000 фальшивих купюр номіналом 500 грн на суму 1 млн. грн та 150 тис. грн номіналом по 500 грн» із хабаря.

На суді Сінєльніков стверджував, що «Тара Трейдінг» не мало грошей на майновий комплекс, куплений на аукціоні. Тому представники фірма нібито всіляко уникали зустрічей. А за необґрунтовану відмову від розрахунку в документах прописана пеня. Відтак 1,2 млн. грн – це саме пеня в розмірі подвійної ставки НБУ від несплаченої суми за кожен день прострочення платежу. Керуючий стверджував, що хабаря він не вимагав і не брав. Коли його затримали, то забрали портмоне, в якому було 6,6 тис. грн. Потім почали підходити слідчий, якийсь «співробітник СБУ», а потім Сінєльніков «відчув що йому в карман знову поклали його портмоне, однак, воно стало значно товще ніж було». Пізніше в автомобілі правоохоронців Сінєльнікова обшукали при понятих та з портмоне дістали пачку грошей купюрами по 500 грн.

Суд під час розгляду по суті виявив низку помилок з боку правоохоронців. Так, у матеріалах справи дата отримання хабаря – то 22 лютого, то 24. Результати НСРД зафіксовані з порушенням КПК та взагалі не містять фактів вимагання обвинуваченим хабаря, а містять лише частково зафіксовані обговорення умов укладання угоди та побутових тем. Протоколи та подані до них аудіо- та відеофайли складені не слідчим, а особами, повноваження яких в даному кримінальному провадженні будь-якими доказами не підтверджуються. Повна  фіксація  слідчого експертименту, де в гаражі Сінєльнікова вилучали хабаря, не здійснювалося, а відеозапис містить уривки подій за участі обвинуваченого, з яких не можливо встановити відомості, які можуть мати відношення до кримінального провадження. Гроші, вилучені під час слідчого експерименту, взагалі не мали пакування.

Цей вирок прокуратура Київської області могла б оскаржити до Апеляційного суду Києва. Однак інформація про оскарження в судовому реєстрі відсутня.